Word gratis lid     Inloggen
50plusser.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.  
Sluiten
Home
Magazine
Foto van de Dag
Filmpjes
Recepten
Prikbord
Fotowedstrijd
Blogs
Forum
Kranten
Clubs
Tutorials
Agenda
Leden
 
Alles
Actualiteiten
Buitenleven
Digitaal
Fotografie
Gezondheid
Lifestyle
Opmerkelijk
Voeding
Wetenschap


Wijn en spijs combinaties





Bij ‘confit de canard', een klassiek gerecht uit de Franse keuken, combineert een glas stevige Madiran uitstekend. Een smakelijk Riesling doet het goed bij een Elzasser zuurkoolschotel en bij ganzenleverpastei is Sauternes, Pinot Gris vendange tardive of sélection des grains nobles de ultieme begeleiding.

Veel mensen zijn tegenwoordig in staat om in hun keuken een uitstekende maaltijd te bereiden, mede dank zij een ontelbaar aantal kookboeken, culinaire sites op het internet en tientallen kookprogramma's op de kijkbuis. Maar als het aankomt op het combineren van wijn en spijs, dan schiet menigeen in kennis vaak tekort.


Nee, u krijgt van mij geen uitleg welke wijn goed combineert bij welk gerecht, want ik behoor zelf ook tot die categorie mensen die het vaak moeilijk vindt, om een mooi gerecht met een geschikte wijn te kunnen matchen.

Er bestaan natuurlijk eenvoudige regeltjes, zoals ‘een lichte wijn hoort bij een licht gerecht' en ‘een wijn met een hoog tanninegehalte combineert goed met gerechten met vet of proteïne, zoals biefstuk, rood wild of een stoofpotje'. Hele boeken zijn over deze materie volgeschreven, maar ik blijf het knap vinden hoe menig sommelier, een perfecte wijnkeuze weet te adviseren, welke feilloos harmonieert met het op tafel komend gerecht.

Meestal gaat het wel goed met de wijnkeuze bij de gerechtjes die ik als hobbykok op tafel laat verschijnen. Zoals afgelopen zondag, waarbij ik een eenvoudige, milddroge Oostenrijkse Grüner Veltliner combineerde met kabeljauw en een lichte mosterdsaus. De speelse zuren van de Veltliner hielden de mosterdsaus mooi in evenwicht en de wat bloemige wijn met frisse citrusnuances, combineerde heel goed bij de in olijfolie gebakken vis.

Maar zo gaat het niet altijd. Op z'n tijd sla ik de plank volledig mis, ondanks zorgvuldig redeneren met mezelf over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een bepaalde wijn in combinatie met een gepland gerecht. Maar gelukkig sta ik hierin niet alleen.

Onlangs, tijdens een verrassend wijn- en spijsfestival in een goed bekend staand Limburgs restaurant, verbaasde ik me over de soms wat vreemde en gewaagde combinaties. Voordat het gerecht op tafel kwam, kregen de aanwezige gasten twee soorten wijn te proeven, een van Franse oorsprong, de ander had de Italiaanse nationaliteit. Je persoonlijk voorkeur bepaalde uiteindelijk, welke wijn bij het betreffende gerecht werd geserveerd.

Bij een broodpudding met Vacherin Mont d'Or, patrijs, gebakken spek en schuim van rookworst, kwam 2007 Beaujolais Villages - Blanc Marguerite - van Château Thivin op tafel in concurrentie met 2006 Aglianico - Rocca dei Leoni - van Villa Matilde uit Campania. Witte Beaujolais (Chardonnay) contra Italiaans rood van het inheemse Aglianicodruifje.

Ik zou voor een heel andere wijn gekozen hebben. De Beaujolais was heel correct, maar te licht en te gemakkelijk voor bij dit uitgesproken gerecht, terwijl de naar kersen smakende Aglianico, te hoge zuren en tannine tentoonspreidde, tegenover de stevige, romige Vacherinkaas.

Nog zo'n avontuurlijke en spannende combinatie. Hertensucade met coquille en honing pompoen. Dit is vragen om vineuze moeilijkheden. In het linker glas 2005 Aldiano Montepulciano d'Abruzzo van Cantina Tollo, regio Abruzzo, geflankeerd door Syrah Rosé, VdP des collines Rhodaniennes Sybel uit 2007 van Domaine Cuilleron op rechts.

De Montepulciano genoot houtrijping, zat stevig in z'n tannine en had lengte, wat logischerwijs inhield dat de coquille hierbij ten onder ging. Hoe verrassend mooi harmonieerde de Sybel Rosé uit het noordelijk Rhônegebied bij dit moeilijke gerecht.
Een gespierde maaltijdrosé, met veel klein, rood fruit in geur en smaak, met diepte en een verrassende finale wat lengte betreft, bleek de coquille en de hertensucade moeiteloos te kunnen ondersteunen.

Combineren met wijn en spijs, spannend, verrassend en avontuurlijk, zeker als van geijkte paden wordt afgeweken, maar het is en blijft ontzettend moeilijk.

Ed


Artikel links

• Reageren   • Doorsturen   • Afdrukken   • Waarschuwen   • Artikel schrijven  

Geplaatst door wijnerij
30 juni 2017 06:27
6800 keer bekeken.

Klik hier om dit artikel toe te voegen aan uw weblog



Meer van dit soort artikelen lezen?
_
Vergeet jezelf dan niet aan te melden. Ontvang 2x per maand 'Het beste van het web' via e-mail.
_



Reacties Van leden

Je reactie
Het is alleen mogelijk te reageren wanneer je ingelogd bent.
_
Naam_Wachtwoord_


Er zijn nog geen reacties gegeven.




Andere Magazine artikelen
_
Categorie Voeding
_


Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten
Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden, ongezondere producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door Redactie | Toevoegen


Maak traditionele Fettucine pasta met artisjokken
Deze schoonzussen laten zien hoe je dit traditionele pastarecept uit Rome maakt.
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


5 dingen die je niet wist over oranje paprika’s
Rood, geel, oranje, groen - we hebben allemaal een favoriet, maar hier zijn vijf dingen die je nog niet wist over oranje paprika's waardoor ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: Zeewolf met gembersalsa
Wrijf de vis in met citroensap en laat dit even intrekken. Verwijder pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng dit ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: maak zelf baklava
Moontje-fifty5 heeft in haar receptenboek via de receptenpagina dit heerlijke recept voor baklava gedeeld. Klik hier en bekijk alle recepten die ze heeft toegevoegd. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


De wijnhouder waar wij allemaal op hebben gewacht!
Voor € 30,- bent je eigenaar van deze geweldige uitvinding. De echte wijnliefhebber onder ons kan zich eindelijk in stijl op de fiets voortbewegen ;-). ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: Marokkaanse sinaasappel/wortelshake
Amber heeft dit heerlijke recept toegevoegd aan de receptendatabase van 'Zoek & deel' op 50plusser.nl. Het is lekker fris en zeer gezond; ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Klassiekers onder de salades
Caecarsalade 7 dikke sneden wit brood 2 eetlepels lichte olijfolie 100 gr Parmezaanse kaas 1 grote krop bindsla 5 hele anjovisfilet uit blik, ...
Lees verder | Reacties 0 | Door Agaaths-weblog | Toevoegen


Het verschil tussen goede en goedkope wijn
Vice heeft het verschil tussen goede en goedkope wijn via een 'blinde test' met gemiddelde consumenten onderzocht. De uitkomst is verrassend ...
Lees verder | Reacties 2 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Hoe maak je zelf frambozen scones?
Tv-kok Donal Skehan deelt deze Ierse specialiteit met een kleine twist. Scones worden in Ierland door bijna iedereen met een dikke laag boter en jam gegeten. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen







_


De laatste Artikel reacties
_


Door Nana op 17 jul 2017 20:13
_
De runderschenkel ,zie ik niet benoemd staan in het recept, ja draadjesvlees,maar bij het filmpje we ...
_
Artikel Zelf bitterballen maken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Amida op 02 jul 2017 19:38
_
@Nana, helemaal mee eens
_
Artikel Het verschil tussen goede en goedkope wijn
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Nana op 18 jun 2017 22:00
_
Zou fijn zijn geweest ,als het in het Nederlands ondertiteld was geweest. We wonen tenslotte in Nederland ...
_
Artikel Het verschil tussen goede en goedkope wijn
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Redone op 07 mei 2017 11:34
_
Tja, maar kant en klaar zijn ze ook lekker!
_
Artikel Zelf bitterballen maken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door OmaNel op 06 mei 2017 12:46
_
Dat moeten vast en zeker erg lekkere Bitterballetjes zijn, wat een werk heb je daar aan besteed
_
Artikel Zelf bitterballen maken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door BramJ op 06 mei 2017 10:23
_
Lekker recept
_
Artikel Zelf bitterballen maken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door 50plusser.nl op 28 mrt 2017 10:37
_
Hahahaha hik!
_
Artikel Einde houdbaarheidsdatum Nederlands bier nabij
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Hehety op 28 mrt 2017 10:25
_
Ik weet, door een per ongeluk ervaring dan bier over de houdbaarheidsdatum erg goed smaakt. Mijn ...
_
Artikel Einde houdbaarheidsdatum Nederlands bier nabij
_
Bekijk het artikel en alle reacties



De beste Foto's van de dag
_
_


Stelling van de dag
05 januari 2016
75%Mee eens
_
18%Mee oneens
_
7%Geen mening
_


Laat uw stem meetellen!
_
Mee eens
Mee oneens
Geen mening
_
  Meer info




De best gelezen Artikelen
De meest bekeken artikelen van de afgelopen 12 maanden.
_

Stappenplan "wat te doen in Nederland" voor de emigratie
Voordat u gaat emigreren zijn er een aantal dingen die u ... lees verder


Wat werkt tegen slakken in huis en tuin
Na deze milde winter lijkt het alsof er na ieder buitje e... lees verder


Wijn en spijs combinaties
Bij ‘confit de canard', een klassiek gerecht uit de... lees verder


Kim Clijsters zorgt voor hilariteit op Wimbledon
Als een supporter vanaf de tribune scheeuwt dat ze voor e... lees verder


Dus mevrouw wil graag een lekker groot ijsje?
Deze schunnige ijsverkoper weet wel raad met Nederlandse ... lees verder


PUERTO BANUS
Deze beroemde 'glitter & glamour' jachthaven, vernoem... lees verder


Werken met zachtere steensoorten
Steen is een prachtig materiaal om mee te gaan beeldhouwe... lees verder


Daarom houden honden hun kop soms een beetje scheef!
Vraag jij je ook wel eens af waarom honden af en toe hun ... lees verder










_
 
_

50plusser.nl
Over 50plusser.nl
Homepage
Top 20 mogelijkheden
Nieuwsbrieven
Contact
Inloggen
Wachtwoord vergeten
Adverteren
Updates
Sitemap

Lidmaatschap
Gratis lidmaatschap
Plus lidmaatschap
Uitschrijven

IK
Mijn profiel
Mensen uitnodigen
Mijn plekken op internet
Profielfoto's
Hoofdfoto's aanpassen
Gegevens aanpassen
Gebruikersnaam wijzigen
Wachtwoord wijzigen
E-mailadres wijzigen

Leden
Overzicht
Nu online
Verjaardagen
Top 150 woonplaatsen
Mooie profielpagina's
Wie doet wat?
Overzicht
Mijn acties
Wat doen mijn vrienden

Prikbord
Alle berichten
Mijn berichten
Berichten van mijn vrienden

Van de dag
Foto's
Weerfoto's
Fotobewerkingen
Zwart/wit foto's
Video's
Stellingen

Fotoboeken
Overzicht
Mijn fotoboeken
Top fotoboeken

Fotowedstrijd
Overzicht
Huidige top 25
Winnaars
Voorgaande wedstrijden

Chatboxen
1 op 1 livechat
ChatBox
Clubs
Overzicht
Populaire clubs
Nieuwe clubs
Start een club

Blogs
Overzicht
Populaire weblogs
Start een weblog

Forum
Alle forums
Onderwerpen van vandaag
Onderwerpen van deze week
Zoeken

Cursussen
Software
Websites
Gezondheid
50plusser.nl

Zoek & Deel
Overzicht
Wandelroutes
Fietsroutes
Natuurgebieden
Bezienswaardigheden
Campings
Autoroutes
Motorroutes
Overige
Nieuws
Krantenkoppen
Weerbericht

Magazine
Artikelen
Artikel schrijven
Interviews

Geheugensteun
Overzicht
Verjaardagen
Trouwdagen
Abonnementen
Wachtwoorden
Boodschappen
Feestdagen
Overige

Extra
Recepten
Evenementen agenda
Ga je mee?
Webgids
Marktplaats
Spelletjes
Braintraining
E-cards maken
Desktop achtergronden
Software downloads
Animaties
Fotokalenders maken
Vandaag
33 berichten
0 tweets
75 foto's
367 reacties

RSS Feeds
Website RSS
Magazine RSS
Weblog RSS
Club RSS

Onze websites
50plusser.nl
50plusLove.nl
50plusComputercursus.nl
50plusGeheugensteun.nl
MamaApps.nl

Plus lidmaatschap
Word Plus lid voor maar
€ 1,79 per maand!










50plusser.nl
© 2005-2018
KVK 32121371


_
_