Word gratis lid     Inloggen
50plusser.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.  
Sluiten
Home
Magazine
Foto van de Dag
Filmpjes
Recepten
Prikbord
Fotowedstrijd
Blogs
Forum
Kranten
Clubs
Tutorials
Agenda
Leden
 
Alles
Actualiteiten
Buitenleven
Digitaal
Fotografie
Gezondheid
Lifestyle
Opmerkelijk
Voeding
Wetenschap


Zoervleisch oet Limburg (Limburgs zuurvlees)



Traditioneel Limburgs: Zoervleisch
Traditioneel Limburgs: Zoervleisch

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik aan lekker eten denk, dan zijn het veelal Franse en Italiaanse streekgerechten, die primair op mijn culinaire netvlies worden geprojecteerd.

Eigenlijk ten onrechte, want in ons eigen landje en zeker in Limburg, de provincie waar ik ben geboren en getogen, zijn legio streekgerechten te vinden, die absoluut de moeite waard zijn om onze smaakpapillen te strelen.

Een van die traditioneel Limburgse lekkernijen is ‘zuurvlees', in ons eigen dialect zoervleisch of (Mestreechs) zoervleis genoemd, al naar gelang de streek, waarvan de maker afkomstig is.


De naam ‘zuurvlees' heeft misschien een wat negatieve klank, vanwege het woord zuur, maar zo smaakt het allerminst. Eigenlijk is zoervleisch een stoofpotje van rundvlees met een heerlijke zoetzure smaak, zeg maar een Limburgse variant op Hollandse hachee.

In menig Limburgs restaurant staat zoervleisch op de menukaart. Zelfs bij een snackbar, cafetaria of patatzaak in Limburg, kan men gewoon naar een ‘paorsie friete mèt zoervleisch' vragen, zonder raar te worden aangekeken. Het gerecht bestaat in tientallen varianten, waarbij onderstaand recept in huize Wijnerij de voorkeur heeft.

Ingrediënten (voor vier personen):

600 gram runderpoulet, sukadelappen of runderlappen
4 deciliter witte (wijn)azijn
4 deciliter water
60 gram boter
2 forse uien
2 plakken ontbijtkoek
1 eetlepel appelstroop
2 kruidnagels
2 blaadjes laurier
1 eetlepel bindmiddel (bijvoorbeeld Maizena)
versgemalen peper en zout naar smaak

Voorbereiding (een dag vooraf):

Snij de sukade- of runderlappen in grove stukken.
Bestrooi het vlees met zout en gemalen peper.
Snij de twee uien in ringen.
Meng in een ruime kom de (wijn)azijn met het water.
Voeg de gesneden uien, blaadjes laurier en kruidnagels toe.
Schep de stukken rundvlees door de marinade.
Het vlees afdekken en 24 uur in koelkast laten marineren.

Bereiding:

Vlees en uien uit de marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier.
In een braadpan boter verhitten en het vlees, tezamen met de uien aanbakken.
Ontbijtkoek verkruimelen en deze samen met de stroop en de helft van de marinade aan het vlees toevoegen.
Het geheel ongeveer drie uur zachtjes laten stoven in de afgedekte pan.
Het gerecht is klaar wanneer het vlees bijna uit elkaar valt.
Eventueel binden met Maizena.
Naar eigen smaak nog wat peper en zout toevoegen.

Limburgs zoervleisch smaakt op z'n best met verse patates frites en zelfgemaakte appelmoes (momenteel heel erg lekker van nieuwe oogst Delbar appelen).

Natuurlijk moet bij een dergelijk smakelijk gerecht gedronken worden. Neem er een glas Beaujolais-Villages of een Cru de Beaujolais bij. Een zachte, soepele, fruitige wijn, gemaakt uit het Gamay-druifje. Maar eerlijk gezegd vind ik persoonlijk, dat een donkere Trappist (Westmalle) of een Abdijbier (Leffe dubbel) beter bij dit gerecht past dan een glas wijn.

Wist u overigens dat ontbijtkoek in Limburg peperkook wordt genoemd en dat enkele van de vele dialect vertalingen van stroop; sjroep, kruutje, ziepnaat, sjrwap, sjrwêpke of zeim is ?

Zoervleisch oet Limburg, lek-vinger-lek-doum, smakelik !

Ed


Artikel links

• Reageren   • Doorsturen   • Afdrukken   • Waarschuwen   • Artikel schrijven  

Geplaatst door wijnerij
24 augustus 2008 13:00
17371 keer bekeken.

Klik hier om dit artikel toe te voegen aan uw weblog



Meer van dit soort artikelen lezen?
_
Vergeet jezelf dan niet aan te melden. Ontvang 2x per maand 'Het beste van het web' via e-mail.
_



Reacties Van leden

Je reactie
Het is alleen mogelijk te reageren wanneer je ingelogd bent.
_
Naam_Wachtwoord_




_
_
Loefke  
26 aug 2008 09:18
Heb jouw recept bewaard en ga dit in de herfst of zo eens uitproberen, lijkt me lekker en hoef er niet allerlei speciale ingrediënten voor in huis te halen. Bedankt, groeten loefke.

_
Nico-lech.1  
01 sep 2008 14:46
Ich ben het volledig met diech eins. Zoervleisch steit bie oas zeker eine kier per maond op de kaart.

Dink aoch eins aan knien in het zoer. Is oach heerlik
_





_
_
Ilona657  
02 nov 2008 22:01
al kom ik van oorsprong uit brabant...ik ken de smaak van zoervleisch me goed herinneren.Wat leuk zeg...dat ik nu zo onverwachts dit recept via jou op mijn netvlies krijg.Merci...!!

Ik hou van koken...voor mij is het schilderen en componeren van diverse ingredienten.
En daarbij ben ik ook dol op frankrijk..........dus de geur van olijven ,de kruiden en de volle tomaten en de casoulet zijn voor mij een delicatesse...aangevuld met een handwarme streekwijn...

warme groet,
ilona

_
Jacqueline1949  
03 nov 2008 00:33
dit recept kun je ook maken met kipfilet,geleerd van mijn schoonmoeder van 92 jaar oud nu,smaakt heerlijk.

grtz Jacqueline
_





_
_
Miekie  
13 nov 2008 13:21
lijkt me heerlijk Zoervleisch, zeker omdat er zoetigheid in gaat ben ik gek op ,
ik ga het zeker n keer maken.


_
Baksmaat  
16 jun 2009 14:31
vervang een gedeelte van het water door een klein flesje donker bier, is niet verkeerd
_





_
_
Baksmaat  
17 jun 2009 16:12

zoervleisch gemaakt van paarden vlees. Is wat zoeter van smaak dan rundvlees.

_
Gast  24 mrt 2012 23:26
Dit recept ga ik beslist proberen.Gisteren in Duitsland bij de slager vlees in de marinade gekocht,maar ui en laurier zat er niet bij.Nu weet ik niet of de marinade al met laurier gemarineerd is,maar dat proef ik morgen wel.Volgende week zal ik het even doorgeven.
ksks
_





_
_
Gast  25 mrt 2012 00:14
succes gast,maar denk niet dat het vlees de echte marinade heeft gehad.marinade moet je zelf maken volgens bovenstaand recept voor de echtheid van zoervleis te krijgen.

gr.Jacqueline

_
Jacqueline1949  
25 mrt 2012 00:39
Heb je geen peperkoek in huis,kun je in plaats hiervan ook chocolade puur gebruiken.
_





_
_
Gast  08 jun 2012 23:01
Heb het in Gulpen in de supermarkt gekocht en was overheerlijk,als we er weer zijn koop ik het weer zooooooooo lekkkker.Met rode kool en aardappelpurree
heerlijk.





Andere Magazine artikelen
_
Categorie Voeding
_


Vijf redenen om over te stappen van zorgverzekering
In november maken alle zorgverzekeraars hun premies voor 2019 bekend. Ook kun je vanaf 12 november weer overstappen. Tijd om je huidige verzekeraar ...
Lees verder | Reacties 1 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Gordon Ramsay kerstrecept: geroosterde kalkoen met citroen, knoflook en peterselie
Gordon legt uit hoe je de perfecte geroosterde kalkoen op tafel zet. Het belangrijkste is dat hij niet uitdroogt en dat doe je door de perfecte ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Dit is hoe Parmezaanse kaas wordt gemaakt en waarom het zo duur is.
Parmezaanse kaas is wereldberoemd en kan de smaak een gerecht van middelmatig naar geweldig veranderen. Het wordt nog steeds met zorg en ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


‘Helft consumenten proeft geen verschil tussen pils en 0,0’
De helft van de consumenten proeft blind geen verschil tussen pils en 0,0%. Dit blijkt uit een blinde smaaktest die bierbrouwer AB InBev gisteren hield in Den Haag. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: maak zelf Vietnamese kip loempia
Deze snack lust bijna iedereen en is toch echt het lekkerst als je de vulling zelf bereid. Dit recept is super simpel en goed voor 30 overheerlijke loempia's. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: Zeewolf met gembersalsa
Wrijf de vis in met citroensap en laat dit even intrekken. Verwijder pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng dit ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


'Bier goed voor je liefdesleven'
Je liefdesleven verbetert dankzij een of twee glazen bier per dag. Dat is een opmerkelijk weetje in de Bierista Bieropleiding. Deze opleiding ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept voor Noodels met kip en Thaise wok groente in ketjap sesam saus
Lekker en makkelijk recept en ook niet zo duur, ik koop meestal deze producten als het in de aanbieding is of als het 2e gratis is. Maar ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: asperges op Limburgse wijze
Zet de asperges een uur voor het schillen in koud water. Spoel ze goed af onder de kraan en schil ze zorgvuldig. Snij ongeveer anderhalve cm van de onderzijde af. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Kok snijdt vlees in stukken als reactie op protesterende veganisten die hem voor moordenaar uitmaken
Deze activisten gaan veel te ver met hun boodschap. Één kok pikt het niet en besluit als stil protest om een mooi stuk vlees ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Hollandse kaaskop heeft er weinig kaas van gegeten
We eten gemiddeld 17 kilo kaas per jaar, maar toch is er weinig parate kaaskennis Waar de Italiaan een expert is op het gebied van pasta ...
Lees verder | Reacties 1 | Door 50plusser.nl | Toevoegen







_


De laatste Artikel reacties
_


Door AnneY op 07 apr 2018 12:19
_
Dat gezonde (duurzame?) voeding duurder wordt kun je uitleggen op twee manieren. 1. Arbeidsintensiever ...
_
Artikel Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door HdeK op 02 apr 2018 10:57
_
Als kaasboer zijnde vind ik het leuk mensen te vertellen wat kaas is en de soorten die er zijn. Je raakt ...
_
Artikel Hollandse kaaskop heeft er weinig kaas van gegeten
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Stef51 op 21 jan 2018 08:56
_
Ziet er lekker uit
_
Artikel Maak traditionele Fettucine pasta met artisjokken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Nana op 17 jul 2017 20:13
_
De runderschenkel ,zie ik niet benoemd staan in het recept, ja draadjesvlees,maar bij het filmpje we ...
_
Artikel Zelf bitterballen maken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Amida op 02 jul 2017 19:38
_
@Nana, helemaal mee eens
_
Artikel Het verschil tussen goede en goedkope wijn
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Nana op 18 jun 2017 22:00
_
Zou fijn zijn geweest ,als het in het Nederlands ondertiteld was geweest. We wonen tenslotte in Nederland ...
_
Artikel Het verschil tussen goede en goedkope wijn
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Redone op 07 mei 2017 11:34
_
Tja, maar kant en klaar zijn ze ook lekker!
_
Artikel Zelf bitterballen maken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door OmaNel op 06 mei 2017 12:46
_
Dat moeten vast en zeker erg lekkere Bitterballetjes zijn, wat een werk heb je daar aan besteed
_
Artikel Zelf bitterballen maken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



De beste Foto's van de dag
_
_


Stelling van de dag
05 januari 2016
76%Mee eens
_
17%Mee oneens
_
7%Geen mening
_


Laat uw stem meetellen!
_
Mee eens
Mee oneens
Geen mening
_
  Meer info




De best gelezen Artikelen
De meest bekeken artikelen van de afgelopen 12 maanden.
_

Hoe cast je filmpjes vanaf PC naar Chromecast (tv) met de Videostream app voor Google Chrome!
Wat een openbaring! Het casten van films naar mijn tv via... lees verder


15 foto's van Shikhei Goh, alias koning macro!
Hij woont op het eiland Batam, ongeveer 45 minuten varen ... lees verder


Het verhaal achter 'A ticket to ride' van The Beatles
Volgens John Lennon was "Ticket to ride" een kaart die pr... lees verder


Kleinzoon bedenkt watersnoepjes zodat zijn oma met dementie niet uitdroogt
Veel mensen met Alzheimer voelen geen dorstprikkel of kun... lees verder


50-plussers hebben meer seks dan ooit! Ze delen hun tips voor de camera.
Volgens een Amerikaanse nationale seksstudie hebben 50-pl... lees verder


Veilig online: de beste virusscanner ben je zelf
Natuurlijk bescherm je je pc met een virusscanner. Maar d... lees verder


Recept: Bami Goreng van Oma Moesje
Dit recept is op de receptenpagina door Frits gedeeld. He... lees verder


Wat knap van Patty Brard! Ze is van 97,9 kilo naar 69,8 kilo afgevallen
Bekijk alle afleveringen van Patty's vlog voor Linda.tv w... lees verder










_
 
_

50plusser.nl
Over 50plusser.nl
Homepage
Top 20 mogelijkheden
Nieuwsbrieven
Contact
Inloggen
Wachtwoord vergeten
Adverteren
Privacystatement & Cookiebeleid
Sitemap

Lidmaatschap
Gratis lidmaatschap
Plus lidmaatschap
Uitschrijven

IK
Mijn profiel
Mensen uitnodigen
Mijn plekken op internet
Profielfoto's
Hoofdfoto's aanpassen
Gegevens aanpassen
Gebruikersnaam wijzigen
Wachtwoord wijzigen
E-mailadres wijzigen

Leden
Overzicht
Nu online
Verjaardagen
Wie doet wat?
Overzicht
Mijn acties
Wat doen mijn vrienden

Prikbord
Alle berichten
Mijn berichten
Berichten van mijn vrienden

Van de dag
Foto's
Weerfoto's
Fotobewerkingen
Zwart/wit foto's
Video's
Stellingen

Fotoboeken
Overzicht
Mijn fotoboeken
Top fotoboeken

Fotowedstrijd
Overzicht
Huidige top 25
Winnaars
Voorgaande wedstrijden

Chatboxen
1 op 1 livechat
ChatBox
Clubs
Overzicht
Populaire clubs
Nieuwe clubs
Start een club

Blogs
Overzicht
Populaire weblogs
Start een weblog

Forum
Alle forums
Onderwerpen van vandaag
Onderwerpen van deze week
Zoeken

Cursussen
Software
Websites
Gezondheid
50plusser.nl

Zoek & Deel
Overzicht
Wandelroutes
Fietsroutes
Natuurgebieden
Bezienswaardigheden
Campings
Autoroutes
Motorroutes
Overige
Nieuws
Krantenkoppen
Weerbericht

Magazine
Artikelen
Artikel schrijven
Interviews

Extra
Recepten
Evenementen agenda
Ga je mee?
Webgids
Marktplaats
Spelletjes
Braintraining
E-cards maken
Desktop achtergronden
Software downloads
Animaties
Fotokalenders maken
Vandaag
30 berichten
0 tweets
39 foto's
624 reacties

RSS Feeds
Website RSS
Magazine RSS
Weblog RSS
Club RSS

Onze websites
50plusser.nl

Plus lidmaatschap
Word Plus lid voor maar
€ 1,79 per maand!










50plusser.nl
© 2005-2018
Publishious

Camino de las Puentezuelas s/n Buzón 4 29.120 Alhaurin el Grande
CIF / NIF : Y 5412747 X

_
_