Word gratis lid     Inloggen
50plusser.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.  
Sluiten
Home
Magazine
Foto van de Dag
Filmpjes
Recepten
Prikbord
Fotowedstrijd
Blogs
Forum
Kranten
Clubs
Tutorials
Agenda
Leden
 
Alles
Actualiteiten
Buitenleven
Digitaal
Fotografie
Gezondheid
Lifestyle
Opmerkelijk
Voeding
Wetenschap


Wijn en spijs combinaties





Bij ‘confit de canard', een klassiek gerecht uit de Franse keuken, combineert een glas stevige Madiran uitstekend. Een smakelijk Riesling doet het goed bij een Elzasser zuurkoolschotel en bij ganzenleverpastei is Sauternes, Pinot Gris vendange tardive of sélection des grains nobles de ultieme begeleiding.

Veel mensen zijn tegenwoordig in staat om in hun keuken een uitstekende maaltijd te bereiden, mede dank zij een ontelbaar aantal kookboeken, culinaire sites op het internet en tientallen kookprogramma's op de kijkbuis. Maar als het aankomt op het combineren van wijn en spijs, dan schiet menigeen in kennis vaak tekort.


Nee, u krijgt van mij geen uitleg welke wijn goed combineert bij welk gerecht, want ik behoor zelf ook tot die categorie mensen die het vaak moeilijk vindt, om een mooi gerecht met een geschikte wijn te kunnen matchen.

Er bestaan natuurlijk eenvoudige regeltjes, zoals ‘een lichte wijn hoort bij een licht gerecht' en ‘een wijn met een hoog tanninegehalte combineert goed met gerechten met vet of proteïne, zoals biefstuk, rood wild of een stoofpotje'. Hele boeken zijn over deze materie volgeschreven, maar ik blijf het knap vinden hoe menig sommelier, een perfecte wijnkeuze weet te adviseren, welke feilloos harmonieert met het op tafel komend gerecht.

Meestal gaat het wel goed met de wijnkeuze bij de gerechtjes die ik als hobbykok op tafel laat verschijnen. Zoals afgelopen zondag, waarbij ik een eenvoudige, milddroge Oostenrijkse Grüner Veltliner combineerde met kabeljauw en een lichte mosterdsaus. De speelse zuren van de Veltliner hielden de mosterdsaus mooi in evenwicht en de wat bloemige wijn met frisse citrusnuances, combineerde heel goed bij de in olijfolie gebakken vis.

Maar zo gaat het niet altijd. Op z'n tijd sla ik de plank volledig mis, ondanks zorgvuldig redeneren met mezelf over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een bepaalde wijn in combinatie met een gepland gerecht. Maar gelukkig sta ik hierin niet alleen.

Onlangs, tijdens een verrassend wijn- en spijsfestival in een goed bekend staand Limburgs restaurant, verbaasde ik me over de soms wat vreemde en gewaagde combinaties. Voordat het gerecht op tafel kwam, kregen de aanwezige gasten twee soorten wijn te proeven, een van Franse oorsprong, de ander had de Italiaanse nationaliteit. Je persoonlijk voorkeur bepaalde uiteindelijk, welke wijn bij het betreffende gerecht werd geserveerd.

Bij een broodpudding met Vacherin Mont d'Or, patrijs, gebakken spek en schuim van rookworst, kwam 2007 Beaujolais Villages - Blanc Marguerite - van Château Thivin op tafel in concurrentie met 2006 Aglianico - Rocca dei Leoni - van Villa Matilde uit Campania. Witte Beaujolais (Chardonnay) contra Italiaans rood van het inheemse Aglianicodruifje.

Ik zou voor een heel andere wijn gekozen hebben. De Beaujolais was heel correct, maar te licht en te gemakkelijk voor bij dit uitgesproken gerecht, terwijl de naar kersen smakende Aglianico, te hoge zuren en tannine tentoonspreidde, tegenover de stevige, romige Vacherinkaas.

Nog zo'n avontuurlijke en spannende combinatie. Hertensucade met coquille en honing pompoen. Dit is vragen om vineuze moeilijkheden. In het linker glas 2005 Aldiano Montepulciano d'Abruzzo van Cantina Tollo, regio Abruzzo, geflankeerd door Syrah Rosé, VdP des collines Rhodaniennes Sybel uit 2007 van Domaine Cuilleron op rechts.

De Montepulciano genoot houtrijping, zat stevig in z'n tannine en had lengte, wat logischerwijs inhield dat de coquille hierbij ten onder ging. Hoe verrassend mooi harmonieerde de Sybel Rosé uit het noordelijk Rhônegebied bij dit moeilijke gerecht.
Een gespierde maaltijdrosé, met veel klein, rood fruit in geur en smaak, met diepte en een verrassende finale wat lengte betreft, bleek de coquille en de hertensucade moeiteloos te kunnen ondersteunen.

Combineren met wijn en spijs, spannend, verrassend en avontuurlijk, zeker als van geijkte paden wordt afgeweken, maar het is en blijft ontzettend moeilijk.

Ed


Artikel links

• Reageren   • Doorsturen   • Afdrukken   • Waarschuwen   • Artikel schrijven  

Geplaatst door wijnerij
30 juni 2017 06:27
7271 keer bekeken.

Klik hier om dit artikel toe te voegen aan uw weblog



Meer van dit soort artikelen lezen?
_
Vergeet jezelf dan niet aan te melden. Ontvang 2x per maand 'Het beste van het web' via e-mail.
_



Reacties Van leden

Je reactie
Het is alleen mogelijk te reageren wanneer je ingelogd bent.
_
Naam_Wachtwoord_


Er zijn nog geen reacties gegeven.




Andere Magazine artikelen
_
Categorie Voeding
_


De 4 (grote) voordelen van glamping
Glamping betekent kamperen met ‘glamour’. Deze relatief nieuwe vorm van vakantie vieren wint de laatste jaren snel aan populariteit. ...
Lees verder | Reacties 1 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: Zeewolf met gembersalsa
Wrijf de vis in met citroensap en laat dit even intrekken. Verwijder pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng dit ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


'Bier goed voor je liefdesleven'
Je liefdesleven verbetert dankzij een of twee glazen bier per dag. Dat is een opmerkelijk weetje in de Bierista Bieropleiding. Deze opleiding ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept voor Noodels met kip en Thaise wok groente in ketjap sesam saus
Lekker en makkelijk recept en ook niet zo duur, ik koop meestal deze producten als het in de aanbieding is of als het 2e gratis is. Maar ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: asperges op Limburgse wijze
Zet de asperges een uur voor het schillen in koud water. Spoel ze goed af onder de kraan en schil ze zorgvuldig. Snij ongeveer anderhalve cm van de onderzijde af. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Kok snijdt vlees in stukken als reactie op protesterende veganisten die hem voor moordenaar uitmaken
Deze activisten gaan veel te ver met hun boodschap. Één kok pikt het niet en besluit als stil protest om een mooi stuk vlees ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Hollandse kaaskop heeft er weinig kaas van gegeten
We eten gemiddeld 17 kilo kaas per jaar, maar toch is er weinig parate kaaskennis Waar de Italiaan een expert is op het gebied van pasta ...
Lees verder | Reacties 1 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


3 ontbijt smoothie recepten - njammie!
Begin de dag goed met een smoothie. De mensen van Njammie! laten zien hoe je deze 3 recepten kunt bereiden. TROPICAL SUNRISE SMOOTHIE INGREDIËNTEN ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: Bami Goreng van Oma Moesje
Dit recept is op de receptenpagina door Frits gedeeld. Heb je ook een lekkere tip of zoek je nieuwe recepten, klik dan hier. bami Goreng ...
Lees verder | Reacties 0 | Door Frits1947 | Toevoegen


Nationale agenda tegen voedselverspilling moet verspilling halveren
Het nieuwe initiatief ‘Samen tegen voedselverspilling’ is vandaag gelanceerd in de Verspillingsfabriek te Veghel. De afzender ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recensie ''My kitchen is your kitchen'' in De Tropen Amsterdam
Gisterenavond op 3 maart woonden we de start bij van ''My kitchen is your kitchen''. Dat is een initiatief van Restaurant-café de ...
Lees verder | Reacties 0 | Door MarianVisservanKlaarwater | Toevoegen







_


De laatste Artikel reacties
_


Door AnneY op 07 apr 2018 12:19
_
Dat gezonde (duurzame?) voeding duurder wordt kun je uitleggen op twee manieren. 1. Arbeidsintensiever ...
_
Artikel Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door HdeK op 02 apr 2018 10:57
_
Als kaasboer zijnde vind ik het leuk mensen te vertellen wat kaas is en de soorten die er zijn. Je raakt ...
_
Artikel Hollandse kaaskop heeft er weinig kaas van gegeten
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Stef51 op 21 jan 2018 08:56
_
Ziet er lekker uit
_
Artikel Maak traditionele Fettucine pasta met artisjokken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Nana op 17 jul 2017 20:13
_
De runderschenkel ,zie ik niet benoemd staan in het recept, ja draadjesvlees,maar bij het filmpje we ...
_
Artikel Zelf bitterballen maken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Amida op 02 jul 2017 19:38
_
@Nana, helemaal mee eens
_
Artikel Het verschil tussen goede en goedkope wijn
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Nana op 18 jun 2017 22:00
_
Zou fijn zijn geweest ,als het in het Nederlands ondertiteld was geweest. We wonen tenslotte in Nederland ...
_
Artikel Het verschil tussen goede en goedkope wijn
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door Redone op 07 mei 2017 11:34
_
Tja, maar kant en klaar zijn ze ook lekker!
_
Artikel Zelf bitterballen maken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



Door OmaNel op 06 mei 2017 12:46
_
Dat moeten vast en zeker erg lekkere Bitterballetjes zijn, wat een werk heb je daar aan besteed
_
Artikel Zelf bitterballen maken
_
Bekijk het artikel en alle reacties



De beste Foto's van de dag
_

_
_
_

_
_
_

_
_
_


Stelling van de dag
05 januari 2016
75%Mee eens
_
18%Mee oneens
_
7%Geen mening
_


Laat uw stem meetellen!
_
Mee eens
Mee oneens
Geen mening
_
  Meer info




De best gelezen Artikelen
De meest bekeken artikelen van de afgelopen 12 maanden.
_

Hoe cast je filmpjes vanaf PC naar Chromecast (tv) met de Videostream app voor Google Chrome!
Wat een openbaring! Het casten van films naar mijn tv via... lees verder


Dus mevrouw wil graag een lekker groot ijsje?
Deze schunnige ijsverkoper weet wel raad met Nederlandse ... lees verder


Kim Clijsters zorgt voor hilariteit op Wimbledon
Als een supporter vanaf de tribune scheeuwt dat ze voor e... lees verder


PUERTO BANUS
Deze beroemde 'glitter & glamour' jachthaven, vernoem... lees verder


15 foto's van Shikhei Goh, alias koning macro!
Hij woont op het eiland Batam, ongeveer 45 minuten varen ... lees verder


50-plussers hebben meer seks dan ooit! Ze delen hun tips voor de camera.
Volgens een Amerikaanse nationale seksstudie hebben 50-pl... lees verder


Vermoeide 86-jarige demente man krijgt boete voor uitrusten op bankje bushalte
Een 86-jarige man uit Düsseldorf die bij een bushalt... lees verder


Veilig online: de beste virusscanner ben je zelf
Natuurlijk bescherm je je pc met een virusscanner. Maar d... lees verder










_
 
_

50plusser.nl
Over 50plusser.nl
Homepage
Top 20 mogelijkheden
Nieuwsbrieven
Contact
Inloggen
Wachtwoord vergeten
Adverteren
Privacystatement & Cookiebeleid
Sitemap

Lidmaatschap
Gratis lidmaatschap
Plus lidmaatschap
Uitschrijven

IK
Mijn profiel
Mensen uitnodigen
Mijn plekken op internet
Profielfoto's
Hoofdfoto's aanpassen
Gegevens aanpassen
Gebruikersnaam wijzigen
Wachtwoord wijzigen
E-mailadres wijzigen

Leden
Overzicht
Nu online
Verjaardagen
Wie doet wat?
Overzicht
Mijn acties
Wat doen mijn vrienden

Prikbord
Alle berichten
Mijn berichten
Berichten van mijn vrienden

Van de dag
Foto's
Weerfoto's
Fotobewerkingen
Zwart/wit foto's
Video's
Stellingen

Fotoboeken
Overzicht
Mijn fotoboeken
Top fotoboeken

Fotowedstrijd
Overzicht
Huidige top 25
Winnaars
Voorgaande wedstrijden

Chatboxen
1 op 1 livechat
ChatBox
Clubs
Overzicht
Populaire clubs
Nieuwe clubs
Start een club

Blogs
Overzicht
Populaire weblogs
Start een weblog

Forum
Alle forums
Onderwerpen van vandaag
Onderwerpen van deze week
Zoeken

Cursussen
Software
Websites
Gezondheid
50plusser.nl

Zoek & Deel
Overzicht
Wandelroutes
Fietsroutes
Natuurgebieden
Bezienswaardigheden
Campings
Autoroutes
Motorroutes
Overige
Nieuws
Krantenkoppen
Weerbericht

Magazine
Artikelen
Artikel schrijven
Interviews

Extra
Recepten
Evenementen agenda
Ga je mee?
Webgids
Marktplaats
Spelletjes
Braintraining
E-cards maken
Desktop achtergronden
Software downloads
Animaties
Fotokalenders maken
Vandaag
19 berichten
0 tweets
94 foto's
424 reacties

RSS Feeds
Website RSS
Magazine RSS
Weblog RSS
Club RSS

Onze websites
50plusser.nl

Plus lidmaatschap
Word Plus lid voor maar
€ 1,79 per maand!










50plusser.nl
© 2005-2018
Publishious

Camino de las Puentezuelas s/n Buzón 4 29.120 Alhaurin el Grande
CIF / NIF : Y 5412747 X

_
_