Word gratis lid     Inloggen
Cookies op 50plusser.nl

50plusser maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. 50plusser gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de website van 50plusser relevante aanbiedingen van 50plusser te doen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken.
Door op Akkoord te klikken gaat u hiermee akkoord.

Akkoord


Klik hier voor meer informatie.
Home
Magazine
Foto van de Dag
Filmpjes
Recepten
Prikbord
Fotowedstrijd
Blogs
Forum
Kranten
Clubs
Tutorials
Agenda
Leden
 
Alles
Actualiteiten
Buitenleven
Digitaal
Fotografie
Gezondheid
Lifestyle
Opmerkelijk
Voeding
Wetenschap


Populaire vatgerijpte whiskey en bieren in gevaar door tekort aan vaten



Door de wereldwijde grote populariteit van Bourbon whiskey is de productie van vaten niet meer op te volgen. De prijs per vat is daardoor de laatste jaren meer dan verdubbeld naar ruim $200,-. Vanwege de hoge vatprijs en bourbon populariteit kiezen destilleerders ervoor om Bourbon steeds langer te laten rijpen en de vaten daarna te hergebruiken voor andere spirits. Hierdoor komen steeds minder vaten op de aftermarket. Bierbrouwers die al jaren hun bieren laten rijpen op bourbonvaten kunnen nog nauwelijks aan vaten komen. De vaten die nog wel verkrijgbaar zijn, hebben zo’n hoge prijs dat het bier na rijping op deze vaten onbetaalbaar wordt.


CC0 Creative Commons - Pixabay - Skeeze
CC0 Creative Commons - Pixabay - Skeeze


Rijpen in bourbonvaten niet te betalen
Tientallen Nederlandse bierbrouwers gebruiken juist bourbonvaten omdat deze vaten slechts één keer gebruikt zijn en na rijping een specifieke exotische smaak geeft aan het bier van vanille en kokos. Michel Ordeman, voorzitter CRAFT: “De laatste jaren zie je veel Nederlandse onafhankelijke bierbrouwers barrel agen, oftewel bier in vaten laten rijpen. Ik heb de prijs van bourbonvaten zien stijgen van 75 dollar naar nu boven de 200. De bourbon vaten zitten nu op een vergelijkbaar niveau als Europese vaten van whisky, port etc. ‘Barrel aging’ is kostbaar door de dure vaten en de hoge bewerkelijkheid. Gelukkig zijn er liefhebbers, die bereid zijn om de meerprijs hiervoor te betalen.”

Loterij met recht om te kopen
Bourbonliefhebber Anne Stokvis van Waar Nederland Eet: “Bourbon is de laatste jaren echt bezig met een opmars. Onlangs was ik in Kentucky. Daar organiseert een slijterij zelfs loterijen voor een bijzondere Pappy van Winkle fles. Alleen met een winnend lot mag je een fles kopen. Verder zie je dat sommige bourbons nauwelijks nog in de winkel te krijgen zijn, maar alleen op internet. Ik ben lid van verschillende Facebookgroepen waar speciale bourbons voor het tiendubbele van de inkoopprijs verkocht worden. Het zijn bizarre taferelen.”

Productiestijging 250%
Sinds 1999 is de bourbon productie met 250% gestegen van 455 duizend vaten naar 1,5 miljoen. Jaar na jaar worden productierecords gebroken. Vatenproducenten verdrievoudigen hun productiecapaciteit. De prijs van het eikenhout waarvan de vaten worden gemaakt vormt hierin een essentieel concurrentie-element. William Larkey, Timber Procurement/Logs Sales/Inventory Manager at Robinson Stave, LLC/East Bernstadt Cooperage, LLC: “De vaten productie is erg competitief op dit moment. Er zijn concurrenten die van tijd tot tijd met vliegtuigen of helicopters over onze productielocatie vliegen om onze voorraden van hout en vaten te inventariseren. Wit eikenhouten bossen worden voor hoge prijzen verkocht. Bedrijven bepalen de prijs afhankelijk van het bij ons beschikbare hout. Deze kosten vertalen zich direct terug in de kosten per vat. Er is momenteel een te kort aan vaten voor nieuwe Bourbon uit Kentucky. De hogere prijs en het te kort van gebruikte vaten in Europa komt daarnaast ook door de populariteit van Bourbon dat tenminste 8 jaar is gerijpt. Deze verkopen het beste. Je ziet minder gebruikte vaten op de markt komen omdat de rijpingstijd is verdubbeld of verdriedubbeld.”


• Reageren   • Doorsturen   • Afdrukken   • Waarschuwen   • Artikel schrijven  

Geplaatst door 50plusser.nl
24 januari 2018 13:16
547 keer bekeken.

Klik hier om dit artikel toe te voegen aan uw weblog



Meer van dit soort artikelen lezen?
_
Vergeet jezelf dan niet aan te melden. Ontvang 2x per maand 'Het beste van het web' via e-mail.
_



Reacties Van leden

Je reactie
Het is alleen mogelijk te reageren wanneer je ingelogd bent.
_
Naam_Wachtwoord_


Er zijn nog geen reacties gegeven.




Andere Magazine artikelen
_
Categorie Voeding
_


Slaapverwekkende voeding
Heb je last van slapeloze nachten en/of kun je niet goed in slaap komen? Hopelijk val je met deze weetjes en slaaptips* beter in slaap en ...
Lees verder | Reacties 0 | Door Redactie | Toevoegen


Beerexperience dompelt bezoekers onder in de bierhistorie van Gent
Het Gruuthuse Museum in Gent is een must voor bierliefhebbers. Verder kan je je laten onderdompelen in de historie van het gerstenat in de My Beer Experience. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door MarianVisservanKlaarwater | Toevoegen


Stamppot bitterballen, een verrassend lekker recept
Als je van bitterballen en stamppot houdt dan is dit recept wellicht eens leuk om te proberen. Alles kan in een kroket of bitterbal verwerkt ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Zelf thuis makreel roken is eigenlijk heel erg makkelijk om te doen.
Hoe rook je makreel? In deze kookvideo maakt Yvette van boven het gerecht gerookte makreel met makreel uit Egmond aan Zee. Bij de visboer ...
Lees verder | Reacties 1 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Gordon Ramsay kerstrecept: geroosterde kalkoen met citroen, knoflook en peterselie
Gordon legt uit hoe je de perfecte geroosterde kalkoen op tafel zet. Het belangrijkste is dat hij niet uitdroogt en dat doe je door de perfecte ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Dit is hoe Parmezaanse kaas wordt gemaakt en waarom het zo duur is.
Parmezaanse kaas is wereldberoemd en kan de smaak een gerecht van middelmatig naar geweldig veranderen. Het wordt nog steeds met zorg en ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


‘Helft consumenten proeft geen verschil tussen pils en 0,0’
De helft van de consumenten proeft blind geen verschil tussen pils en 0,0%. Dit blijkt uit een blinde smaaktest die bierbrouwer AB InBev gisteren hield in Den Haag. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: maak zelf Vietnamese kip loempia
Deze snack lust bijna iedereen en is toch echt het lekkerst als je de vulling zelf bereid. Dit recept is super simpel en goed voor 30 overheerlijke loempia's. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: Zeewolf met gembersalsa
Wrijf de vis in met citroensap en laat dit even intrekken. Verwijder pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng dit ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


'Bier goed voor je liefdesleven'
Je liefdesleven verbetert dankzij een of twee glazen bier per dag. Dat is een opmerkelijk weetje in de Bierista Bieropleiding. Deze opleiding ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept voor Noodels met kip en Thaise wok groente in ketjap sesam saus
Lekker en makkelijk recept en ook niet zo duur, ik koop meestal deze producten als het in de aanbieding is of als het 2e gratis is. Maar ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen












_
 
_

50plusser.nl
Over 50plusser.nl
Homepage
Top 20 mogelijkheden
Nieuwsbrieven
Contact
Inloggen
Wachtwoord vergeten
Adverteren
Privacystatement & Cookiebeleid
Sitemap

Lidmaatschap
Gratis lidmaatschap
Plus lidmaatschap
Uitschrijven

IK
Mijn profiel
Mensen uitnodigen
Mijn plekken op internet
Profielfoto's
Hoofdfoto's aanpassen
Gegevens aanpassen
Gebruikersnaam wijzigen
Wachtwoord wijzigen
E-mailadres wijzigen

Leden
Overzicht
Nu online
Verjaardagen
Wie doet wat?
Overzicht
Mijn acties
Wat doen mijn vrienden

Prikbord
Alle berichten
Mijn berichten
Berichten van mijn vrienden

Van de dag
Foto's
Weerfoto's
Fotobewerkingen
Zwart/wit foto's
Video's
Stellingen

Fotoboeken
Overzicht
Mijn fotoboeken
Top fotoboeken

Fotowedstrijd
Overzicht
Huidige top 25
Winnaars
Voorgaande wedstrijden

Chatboxen
1 op 1 livechat
ChatBox
Clubs
Overzicht
Populaire clubs
Nieuwe clubs
Start een club

Blogs
Overzicht
Populaire weblogs
Start een weblog

Forum
Alle forums
Onderwerpen van vandaag
Onderwerpen van deze week
Zoeken

Cursussen
Software
Websites
Gezondheid
50plusser.nl

Zoek & Deel
Overzicht
Wandelroutes
Fietsroutes
Natuurgebieden
Bezienswaardigheden
Campings
Autoroutes
Motorroutes
Overige
Nieuws
Krantenkoppen
Weerbericht

Magazine
Artikelen
Artikel schrijven
Interviews

Extra
Recepten
Evenementen agenda
Ga je mee?
Webgids
Marktplaats
Spelletjes
Braintraining
E-cards maken
Desktop achtergronden
Software downloads
Animaties
Fotokalenders maken
Vandaag
36 berichten
0 tweets
95 foto's
1023 reacties

RSS Feeds
Website RSS
Magazine RSS
Weblog RSS
Club RSS

Onze websites
50plusser.nl

Plus lidmaatschap
Word Plus lid voor maar
€ 1,79 per maand!










50plusser.nl
© 2005-2019
Publishious

Camino de las Puentezuelas s/n Buzón 4 29.120 Alhaurin el Grande
CIF / NIF : Y 5412747 X

_
_