Word gratis lid     Inloggen
Cookies op 50plusser.nl

50plusser maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. 50plusser gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de website van 50plusser relevante aanbiedingen van 50plusser te doen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken.
Door op Akkoord te klikken gaat u hiermee akkoord.

Akkoord
 
Geen cookies


Klik hier voor meer informatie.
Home
Magazine
Foto van de Dag
Filmpjes
Recepten
Prikbord
Fotowedstrijd
Blogs
Forum
Kranten
Clubs
Tutorials
Agenda
Leden
 
Alles
Actualiteiten
Buitenleven
Digitaal
Fotografie
Gezondheid
Lifestyle
Opmerkelijk
Voeding
Wetenschap


Hollandse kaaskop heeft er weinig kaas van gegeten



We eten gemiddeld 17 kilo kaas per jaar, maar toch is er weinig parate kaaskennis


CC0 Creative Commons - Pixabay
CC0 Creative Commons - Pixabay

Waar de Italiaan een expert is op het gebied van pasta en de Fransman van wijn, zou de Nederlander − de kaaskop − alles moeten weten van kaas. We zijn er immers dol op. Driekwart (74%) eet minstens drie tot vier keer in de week Hollandse kaas en dan het liefst op de boterham (64%). We tikken hiermee een keurig gemiddelde aan van 17 kilo kaas per persoon per jaar. Kaas valt dus goed in de smaak, maar de algemene kennis over dit oerproduct valt tegen, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Maaslander, onderdeel van Westland Kaas. Voor de introductie van de nieuwe receptuur van Maaslander kaas werden meer dan 1.000 Nederlanders aan de tand gevoeld over hun kaaskennis.

Kennis bijschaven broodnodig
De helft (50%) van de Nederlanders vindt kaas een belangrijk onderdeel van de maaltijd en tijdens een buitenlandverblijf wordt er gesmacht naar een simpel broodje kaas (55%). Je zou dus denken dat het wel snor zit met de algemene kennis over ons nummer één exportproduct. Maar niets is minder waar en het blijkt broodnodig om onze kennis over kaas bij te schaven. Het grootste mysterie is de betekenis van de +-aanduiding van kaas (30+, 48+, 50+, etc.). Slechts 1 op de 5 Nederlanders (17%) weet wat dit betekent. Het grote misverstand is dat men denkt dat een 30+ kaas voor minstens 30 procent uit vet bestaat, een 50+ kaas voor 50 procent, et cetera. Ook de rijpingstijden van kazen is Nederlanders onbekend. Want hoe lang een belegen kaas nu op de plank ligt, is voor 66 procent van de Nederlanders een raadsel. Waarom deze planken van hout zijn, weet men dan weer wel (66%). Volgens 1 op de 3 (36%) is graskaas kaas van koeien die alleen maar gras eten. 3 procent van de respondenten denkt zelfs dat deze kaas een lichtgroene tint heeft. Daarentegen weet men wél wat niet-afgeroomde melk (66%) en weidemelk (72%) is.

Hollandse kaaskoppen
Nederlanders zijn kaaskoppen, maar waar die bijnaam vandaan komt lijkt niemand te weten (81%). 1 op de 5 (27%) respondenten meent dat Nederlanders deze naam danken hebben aan de tijd dat er handel werd gedreven met Azië en de Aziaten de bolle, ronde hoofden van de Hollanders op de kaaswielen vonden lijken. Een leuke verklaring, maar volledig onjuist. Ook de herkomst van het woord ‘kaas’ is iets wat niet met de paplepel wordt ingegoten. 33 procent verkeert in de veronderstelling dat het een afgeleide is van het Nederlandse werkwoord ‘kazen’, wat ‘het dik worden (stollen) van melk’ betekent. Op de vraag waar ‘Goudse kaas’ haar naam aan dankt, tast 48 procent van de Nederlanders in het duister. 1 op de 3 (31%) denkt dat deze kaas gemaakt wordt volgens een geheim recept uit Gouda en daar zijn naam aan dankt.

Maaslander deed onderzoek naar de Nederlandse kaaskennis ter ere van de introductie van een nieuwe receptuur en uitstraling van hun kaas.

Een klein beetje 'eduKAASie'


  • Kaas bestaat voor zo'n 40% uit water en 60% uit droge stof. Als een kaas 50+ is, betekent dit dat 50% van de droge stof van de kaas uit vet bestaat. Bijv. Maaslander Jong Belegen bevat 33,3% vet in het eindproduct.
  • Graskaas is kaas van de melk van koeien die na een winter in de stal voor het eerst in het jaar weer gras hebben gegeten. Deze hele jonge kaas is mild en romig van smaak.
  • Goudse kaas dankt haar naam aan het feit dat het al eeuwenlang in Gouda wordt verhandeld.
  • Het woord kaas komt van het Latijnse woord 'caseus'.
  • De geuzennaam 'kaaskoppen' stamt uit de tijd van Napoleon. Franse soldaten wilden Goudse kazen stelen, maar de kaasboeren lieten dit niet zomaar gebeuren. Om zich te verdedigen, maakten zij helmen van de vaten waarin de kazen rijpten en zo ontstond de scheldnaam 'kaaskoppen'.


Bron: persbericht Maaslander


• Reageren   • Doorsturen   • Afdrukken   • Waarschuwen   • Artikel schrijven  

Geplaatst door 50plusser.nl
30 maart 2018 08:42
1136 keer bekeken.

Klik hier om dit artikel toe te voegen aan uw weblog



Meer van dit soort artikelen lezen?
_
Vergeet jezelf dan niet aan te melden. Ontvang 2x per maand 'Het beste van het web' via e-mail.
_



Reacties Van leden

Je reactie
Het is alleen mogelijk te reageren wanneer je ingelogd bent.
_
Naam_Wachtwoord_




_
_
HdeK.1  
02 apr 2018 10:57
Als kaasboer zijnde vind ik het leuk mensen te vertellen wat kaas is en de soorten die er zijn.
Je raakt er niet over uitgegeten en gepraat





Andere Magazine artikelen
_
Categorie Voeding
_


Bent u tussen de 73 en 79 jaar oud?
Dit najaar ontvangen alle 73- tot en met 79-jarigen (d.w.z. Iedereen geboren tussen 1941 en 1947) een oproep van de huisarts voor vaccinatie tegen pneumokokken. ...
Lees verder | Reacties 6 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Dunkin’ (voormalig Dunkin’ Donuts) opent eerste Mobile Drive Thru in de wereld
Dunkin’ trekt naar Schaijk. Vanaf zaterdag 10 oktober om 08.00 uur kunnen de Coffee- en donutliefhebbers er terecht voor heerlijke Coffee en Donuts. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Speciaalbier en alcoholvrij bier voor tiende jaar op rij in de lift
De consumptie van speciaalbier en alcoholvrij bier laat voor het tiende jaar op rij groei zien. Pils blijft veruit de grootste biercategorie ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: Hoe maak je Russische honingtaart (Medovik)
Als je deze taart een keer geproefd hebt wil je niets anders bij de koffie. Het recept is relatief gemakkelijk.
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Kroketten maken - Heerlijk recept voor je huisgemaakte rundvleeskroket
Hoe maak je zelf kroketten? In deze video leer je hoe je de lekkerste kroketten op tafel zet.
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: Rundvlees Stoofpot (Beef Stew)
In deze kookvideo maken koks Vere en Judie van de eetstoornis behandeling Be-LeeF! in Portugal een heerlijke rundvlees stoofpot met aardappels ...
Lees verder | Reacties 2 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Keuringsdienst Van Waarde - Chique Vlees
Er wordt steeds meer vlees met exotische benaming aangeboden. Zijn dit nieuwe stukken vlees of worden we voor het lapje gehouden?
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Maak het jezelf makkelijk met deze 16 kersttoetjes

Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


35 ongelofelijk handige kooktrucjes
Zo zie je maar weer dat er voor iedere uitdaging wel een simpele oplossing te vinden is. En dit filmpje laat zien dat dit vaak makkelijker ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Fermenteren is lekker, leuk en gezond
Gefermenteerde groenten stimuleren de gezondheid en zijn vooral heel erg lekker. Zuurkool, augurken, olijven, uien, worteltjes, zowat elke ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Beerexperience dompelt bezoekers onder in de bierhistorie van Gent
Het Gruuthuse Museum in Gent is een must voor bierliefhebbers. Verder kan je je laten onderdompelen in de historie van het gerstenat in de My Beer Experience. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door MarianVisservanKlaarwater | Toevoegen












_
 
_

50plusser.nl
Over 50plusser.nl
Homepage
Top 20 mogelijkheden
Nieuwsbrieven
Contact
Inloggen
Wachtwoord vergeten
Adverteren
Privacystatement & Cookiebeleid
Sitemap

Lidmaatschap
Gratis lidmaatschap
Plus lidmaatschap
Uitschrijven

IK
Mijn profiel
Mensen uitnodigen
Mijn plekken op internet
Profielfoto's
Hoofdfoto's aanpassen
Gegevens aanpassen
Gebruikersnaam wijzigen
Wachtwoord wijzigen
E-mailadres wijzigen

Leden
Overzicht
Nu online
Verjaardagen
Wie doet wat?
Overzicht
Mijn acties
Wat doen mijn vrienden

Prikbord
Alle berichten
Mijn berichten
Berichten van mijn vrienden

Van de dag
Foto's
Weerfoto's
Fotobewerkingen
Zwart/wit foto's
Video's
Stellingen

Fotoboeken
Overzicht
Mijn fotoboeken
Top fotoboeken

Fotowedstrijd
Overzicht
Huidige top 25
Winnaars
Voorgaande wedstrijden

Chatboxen
1 op 1 livechat
ChatBox
Clubs
Overzicht
Populaire clubs
Nieuwe clubs
Start een club

Blogs
Overzicht
Populaire weblogs
Start een weblog

Forum
Alle forums
Onderwerpen van vandaag
Onderwerpen van deze week
Zoeken

Cursussen
Software
Websites
Gezondheid
50plusser.nl

Zoek & Deel
Overzicht
Wandelroutes
Fietsroutes
Natuurgebieden
Bezienswaardigheden
Campings
Autoroutes
Motorroutes
Overige
Nieuws
Krantenkoppen
Weerbericht

Magazine
Artikelen
Artikel schrijven
Interviews

Extra
Recepten
Evenementen agenda
Ga je mee?
Webgids
Marktplaats
Spelletjes
Braintraining
E-cards maken
Desktop achtergronden
Software downloads
Animaties
Fotokalenders maken
Vandaag
22 berichten
0 tweets
3 foto's
3 reacties

RSS Feeds
Website RSS
Magazine RSS
Weblog RSS
Club RSS

Onze websites
50plusser.nl

Plus lidmaatschap
Word Plus lid voor maar
€ 1,79 per maand!










50plusser.nl
© 2005-2020
Publishious

Camino de las Puentezuelas s/n Buzón 4 29.120 Alhaurin el Grande
CIF / NIF : Y 5412747 X

_
_