Word gratis lid     Inloggen
50plusser.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.  
Sluiten
Home
Magazine
Foto van de Dag
Filmpjes
Recepten
Prikbord
Fotowedstrijd
Blogs
Forum
Kranten
Clubs
Tutorials
Agenda
Leden
 
Alles
Actualiteiten
Buitenleven
Digitaal
Fotografie
Gezondheid
Lifestyle
Opmerkelijk
Voeding
Wetenschap


Hollandse kaaskop heeft er weinig kaas van gegeten



We eten gemiddeld 17 kilo kaas per jaar, maar toch is er weinig parate kaaskennis


CC0 Creative Commons - Pixabay
CC0 Creative Commons - Pixabay


Waar de Italiaan een expert is op het gebied van pasta en de Fransman van wijn, zou de Nederlander − de kaaskop − alles moeten weten van kaas. We zijn er immers dol op. Driekwart (74%) eet minstens drie tot vier keer in de week Hollandse kaas en dan het liefst op de boterham (64%). We tikken hiermee een keurig gemiddelde aan van 17 kilo kaas per persoon per jaar. Kaas valt dus goed in de smaak, maar de algemene kennis over dit oerproduct valt tegen, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Maaslander, onderdeel van Westland Kaas. Voor de introductie van de nieuwe receptuur van Maaslander kaas werden meer dan 1.000 Nederlanders aan de tand gevoeld over hun kaaskennis.

Kennis bijschaven broodnodig
De helft (50%) van de Nederlanders vindt kaas een belangrijk onderdeel van de maaltijd en tijdens een buitenlandverblijf wordt er gesmacht naar een simpel broodje kaas (55%). Je zou dus denken dat het wel snor zit met de algemene kennis over ons nummer één exportproduct. Maar niets is minder waar en het blijkt broodnodig om onze kennis over kaas bij te schaven. Het grootste mysterie is de betekenis van de +-aanduiding van kaas (30+, 48+, 50+, etc.). Slechts 1 op de 5 Nederlanders (17%) weet wat dit betekent. Het grote misverstand is dat men denkt dat een 30+ kaas voor minstens 30 procent uit vet bestaat, een 50+ kaas voor 50 procent, et cetera. Ook de rijpingstijden van kazen is Nederlanders onbekend. Want hoe lang een belegen kaas nu op de plank ligt, is voor 66 procent van de Nederlanders een raadsel. Waarom deze planken van hout zijn, weet men dan weer wel (66%). Volgens 1 op de 3 (36%) is graskaas kaas van koeien die alleen maar gras eten. 3 procent van de respondenten denkt zelfs dat deze kaas een lichtgroene tint heeft. Daarentegen weet men wél wat niet-afgeroomde melk (66%) en weidemelk (72%) is.

Hollandse kaaskoppen
Nederlanders zijn kaaskoppen, maar waar die bijnaam vandaan komt lijkt niemand te weten (81%). 1 op de 5 (27%) respondenten meent dat Nederlanders deze naam danken hebben aan de tijd dat er handel werd gedreven met Azië en de Aziaten de bolle, ronde hoofden van de Hollanders op de kaaswielen vonden lijken. Een leuke verklaring, maar volledig onjuist. Ook de herkomst van het woord ‘kaas’ is iets wat niet met de paplepel wordt ingegoten. 33 procent verkeert in de veronderstelling dat het een afgeleide is van het Nederlandse werkwoord ‘kazen’, wat ‘het dik worden (stollen) van melk’ betekent. Op de vraag waar ‘Goudse kaas’ haar naam aan dankt, tast 48 procent van de Nederlanders in het duister. 1 op de 3 (31%) denkt dat deze kaas gemaakt wordt volgens een geheim recept uit Gouda en daar zijn naam aan dankt.

Maaslander deed onderzoek naar de Nederlandse kaaskennis ter ere van de introductie van een nieuwe receptuur en uitstraling van hun kaas.

Een klein beetje 'eduKAASie'


  • Kaas bestaat voor zo'n 40% uit water en 60% uit droge stof. Als een kaas 50+ is, betekent dit dat 50% van de droge stof van de kaas uit vet bestaat. Bijv. Maaslander Jong Belegen bevat 33,3% vet in het eindproduct.
  • Graskaas is kaas van de melk van koeien die na een winter in de stal voor het eerst in het jaar weer gras hebben gegeten. Deze hele jonge kaas is mild en romig van smaak.
  • Goudse kaas dankt haar naam aan het feit dat het al eeuwenlang in Gouda wordt verhandeld.
  • Het woord kaas komt van het Latijnse woord 'caseus'.
  • De geuzennaam 'kaaskoppen' stamt uit de tijd van Napoleon. Franse soldaten wilden Goudse kazen stelen, maar de kaasboeren lieten dit niet zomaar gebeuren. Om zich te verdedigen, maakten zij helmen van de vaten waarin de kazen rijpten en zo ontstond de scheldnaam 'kaaskoppen'.


Bron: persbericht Maaslander


• Reageren   • Doorsturen   • Afdrukken   • Waarschuwen   • Artikel schrijven  

Geplaatst door 50plusser.nl
30 maart 2018 08:42
520 keer bekeken.

Klik hier om dit artikel toe te voegen aan uw weblog



Meer van dit soort artikelen lezen?
_
Vergeet jezelf dan niet aan te melden. Ontvang 2x per maand 'Het beste van het web' via e-mail.
_



Reacties Van leden

Je reactie
Het is alleen mogelijk te reageren wanneer je ingelogd bent.
_
Naam_Wachtwoord_




_
_
HdeK  
02 apr 2018 10:57
Als kaasboer zijnde vind ik het leuk mensen te vertellen wat kaas is en de soorten die er zijn.
Je raakt er niet over uitgegeten en gepraat





Andere Magazine artikelen
_
Categorie Voeding
_


De 4 (grote) voordelen van glamping
Glamping betekent kamperen met ‘glamour’. Deze relatief nieuwe vorm van vakantie vieren wint de laatste jaren snel aan populariteit. ...
Lees verder | Reacties 1 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: Zeewolf met gembersalsa
Wrijf de vis in met citroensap en laat dit even intrekken. Verwijder pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng dit ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


'Bier goed voor je liefdesleven'
Je liefdesleven verbetert dankzij een of twee glazen bier per dag. Dat is een opmerkelijk weetje in de Bierista Bieropleiding. Deze opleiding ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept voor Noodels met kip en Thaise wok groente in ketjap sesam saus
Lekker en makkelijk recept en ook niet zo duur, ik koop meestal deze producten als het in de aanbieding is of als het 2e gratis is. Maar ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: asperges op Limburgse wijze
Zet de asperges een uur voor het schillen in koud water. Spoel ze goed af onder de kraan en schil ze zorgvuldig. Snij ongeveer anderhalve cm van de onderzijde af. ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Kok snijdt vlees in stukken als reactie op protesterende veganisten die hem voor moordenaar uitmaken
Deze activisten gaan veel te ver met hun boodschap. Één kok pikt het niet en besluit als stil protest om een mooi stuk vlees ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


3 ontbijt smoothie recepten - njammie!
Begin de dag goed met een smoothie. De mensen van Njammie! laten zien hoe je deze 3 recepten kunt bereiden. TROPICAL SUNRISE SMOOTHIE INGREDIËNTEN ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recept: Bami Goreng van Oma Moesje
Dit recept is op de receptenpagina door Frits gedeeld. Heb je ook een lekkere tip of zoek je nieuwe recepten, klik dan hier. bami Goreng ...
Lees verder | Reacties 0 | Door Frits1947 | Toevoegen


Nationale agenda tegen voedselverspilling moet verspilling halveren
Het nieuwe initiatief ‘Samen tegen voedselverspilling’ is vandaag gelanceerd in de Verspillingsfabriek te Veghel. De afzender ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen


Recensie ''My kitchen is your kitchen'' in De Tropen Amsterdam
Gisterenavond op 3 maart woonden we de start bij van ''My kitchen is your kitchen''. Dat is een initiatief van Restaurant-café de ...
Lees verder | Reacties 0 | Door MarianVisservanKlaarwater | Toevoegen


Populaire vatgerijpte whiskey en bieren in gevaar door tekort aan vaten
Door de wereldwijde grote populariteit van Bourbon whiskey is de productie van vaten niet meer op te volgen. De prijs per vat is daardoor ...
Lees verder | Reacties 0 | Door 50plusser.nl | Toevoegen












_
 
_

50plusser.nl
Over 50plusser.nl
Homepage
Top 20 mogelijkheden
Nieuwsbrieven
Contact
Inloggen
Wachtwoord vergeten
Adverteren
Privacystatement & Cookiebeleid
Sitemap

Lidmaatschap
Gratis lidmaatschap
Plus lidmaatschap
Uitschrijven

IK
Mijn profiel
Mensen uitnodigen
Mijn plekken op internet
Profielfoto's
Hoofdfoto's aanpassen
Gegevens aanpassen
Gebruikersnaam wijzigen
Wachtwoord wijzigen
E-mailadres wijzigen

Leden
Overzicht
Nu online
Verjaardagen
Wie doet wat?
Overzicht
Mijn acties
Wat doen mijn vrienden

Prikbord
Alle berichten
Mijn berichten
Berichten van mijn vrienden

Van de dag
Foto's
Weerfoto's
Fotobewerkingen
Zwart/wit foto's
Video's
Stellingen

Fotoboeken
Overzicht
Mijn fotoboeken
Top fotoboeken

Fotowedstrijd
Overzicht
Huidige top 25
Winnaars
Voorgaande wedstrijden

Chatboxen
1 op 1 livechat
ChatBox
Clubs
Overzicht
Populaire clubs
Nieuwe clubs
Start een club

Blogs
Overzicht
Populaire weblogs
Start een weblog

Forum
Alle forums
Onderwerpen van vandaag
Onderwerpen van deze week
Zoeken

Cursussen
Software
Websites
Gezondheid
50plusser.nl

Zoek & Deel
Overzicht
Wandelroutes
Fietsroutes
Natuurgebieden
Bezienswaardigheden
Campings
Autoroutes
Motorroutes
Overige
Nieuws
Krantenkoppen
Weerbericht

Magazine
Artikelen
Artikel schrijven
Interviews

Extra
Recepten
Evenementen agenda
Ga je mee?
Webgids
Marktplaats
Spelletjes
Braintraining
E-cards maken
Desktop achtergronden
Software downloads
Animaties
Fotokalenders maken
Vandaag
14 berichten
0 tweets
76 foto's
221 reacties

RSS Feeds
Website RSS
Magazine RSS
Weblog RSS
Club RSS

Onze websites
50plusser.nl

Plus lidmaatschap
Word Plus lid voor maar
€ 1,79 per maand!










50plusser.nl
© 2005-2018
Publishious

Camino de las Puentezuelas s/n Buzón 4 29.120 Alhaurin el Grande
CIF / NIF : Y 5412747 X

_
_