Word gratis lid     Inloggen
Cookies op 50plusser.nl

50plusser maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. 50plusser gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de website van 50plusser relevante aanbiedingen van 50plusser te doen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken.
Door op Akkoord te klikken gaat u hiermee akkoord.

Akkoord
 
Geen cookies


Klik hier voor meer informatie.
Home
Magazine
Foto van de Dag
Filmpjes
Recepten
Prikbord
Fotowedstrijd
Blogs
Forum
Kranten
Clubs
Tutorials
Agenda
Leden
 
Alle prikkers
Prikker toevoegen
Prikkers van vrienden
Mijn prikkers
De laatste reacties
Populaire prikkers
Prikbord bericht
 Klik hier voor een nieuw bericht ...
Toevoegen


MJAM MJAM

De Twentse bakbloedworst heeft roggemeel doch ook hele roggekorrels en kleine dobbelsteentjes geil spek. (Dat laatste is puur wit spek, ter conservering alleen gezouten.)
Het is een seizoensproduct, van vroeger uit een korte tijd verkrijgbaar vanaf november, de slachtmaand, tot ongeveer februari. Wanneer een varken geslacht werd ving men het bloed op in een witte, geŽmailleerde, schaal nadat het varken in de halsslagader gestoken was.
(Ik heb dat ook fabrieksmatig gezien en toen lustte ik alleen nog bakbloed van een echte slager die zelf slacht.)

Van dit bloed werd met de genoemde ingrediŽnten, kruiden en zout naar smaak onder koken een brij geroerd welke heet in vooraf aan zij- en onderkant genaaide langwerpige linnen zakken werd gestort die daarna aan de bovenzijde werden dichtgebonden en opgehangen. Het overtollige vocht liep er uit důůr het weefsel.
Na stolling had je een worst van +/- 10 cm middellijn en +/- een halve meter lang. Er werden plakken van 1 cm dikte van gesneden welke in spekvet in een koekepan (zo heette die toen;-) gebakken werden.

Zoals ik al aangaf ben ik tegenwoordig erg selectief in de keuze. Afgezien van de hygiŽne bij fabrieksmatige slachting en opvangen van bloed is lang alles wat je koopt goed van smaak. Doch daarover valt niet te twisten.

Mijn advies: Wanneer je 's winters een keer in Twente komt, neem dan wat mee van een dorpsslager die het zelf nog maakt. Niet van een supermarkt! Het is overal in Twente te koop.

Tip: neem dan ook eens de tegenhanger, Twentse baklever, mee. Dit wordt gemaakt van leverbouillon, boekweitmeel, stukjes lever plus de rest ingrediŽnten als boven en als boven in zakken gedaan. Bereiding en verwerking als boven.

mjam mjam



_


Door Dillenvanda  
Toegevoegd op 29 okt 2014 om 11:29
_
Dillenvanda toevoegen aan mijn vriendenlijst
_



Reacties Van leden

Je reactie
Het is alleen mogelijk te reageren wanneer je ingelogd bent.
_
Naam_Wachtwoord_




_
_
Harry5555.1  
29 okt 2014 11:35
Ik ben geen fan van bloedworst Dillenvanda. In Ierland krijg je het soms bij het ontbijt. Dat eet ik wel op hoor, maar zelf kopen en bakken zal ik niet doen. Bovendien moet ik uitkijken voor overgewicht :grin: Zie de vorige prikker hierover.

_
Dillenvanda  
29 okt 2014 11:40
Je hebt wel gelijk Harry, het is behoorlijk vet moet je mee uitkijken.
Ik bak het wel in Becel maar toch.....

Soms kun je de verleiding niet weerstaan

Ik vind de baklever ook lekkerder..... bij mij roept het meer nostagische gevoelens op !
_





_
_
Charissa46  
29 okt 2014 11:43
Voor mij geen Mjam, Mjam Dillenvanda... Maar misschien komt er nog eens een ander recept waarbij ik denk 'dit ga ik eens uitproberen' :grin: :grin:

_
Dillenvanda  
29 okt 2014 11:45
Goh !!
_





_
_
Bette  
29 okt 2014 12:05
Het klinkt niet aantrekkelijk,maar af en toe een stukje bloedworst gebakken met appel vind ik best lekker,maar het komt er niet vaak van.

_
Truus-H  
29 okt 2014 13:34
Voor mij in de winter zo af en toe ..niet te vaak ..bakbloedworst ..of balkenbrij
snee roggebrood daarop appelstroop en dan de bloedworst of balkenbrij erop
heerlijk mjam..mjam ..ook de bakleverworst is lekker ..hou er wel van maar slecht voor de lijn ..te vet !!
_





_
_
Dillenvanda  
29 okt 2014 13:46
Daar hoef jij toch niet op te letten Truus.

_
Aaltientje.1  
29 okt 2014 14:20
Ik ben een Twentenaar dus eet het heel graag, soms te veel, is zo lekker.
_





_
_
Ofsen  
29 okt 2014 15:54
Vroeger in mijn jeugd kregen we het veel, maar nu lust ik het echt niet meer.

_
Christoffel  
29 okt 2014 17:16
Bakbloedworst met rode kool,mmmmmmmmmm :grin:
_





_
_
Hehety  
29 okt 2014 17:34
Heerlijk en dat bakken met appelschijfjes. Het water loopt me al in de mond. :grin:

_
Dillenvanda  
11 nov 2016 00:11
De eerste sneeuw is gevallen

We zijn weer in de tijd, dat het tijd is voor baklever en bloedworst !!

Beetje vet maat oh zo lekker.

genieten jullie hier ook van ???

Andre
_





_
_
Truus-H  
11 nov 2016 07:23
Goede morgen 50 plussers

we zijn inmiddels twee jaar verder ..en nog is het lekker Andre
toevallig gisteren een bakbloedworst meegebracht bij de slager
dat word weer smikkelen mjam mjam
fijn weekend allen



_






















_
 
_

50plusser.nl
Over 50plusser.nl
Homepage
Top 20 mogelijkheden
Nieuwsbrieven
Contact
Inloggen
Wachtwoord vergeten
Adverteren
Privacystatement & Cookiebeleid
Sitemap

Lidmaatschap
Gratis lidmaatschap
Plus lidmaatschap
Uitschrijven

IK
Mijn profiel
Mensen uitnodigen
Mijn plekken op internet
Profielfoto's
Hoofdfoto's aanpassen
Gegevens aanpassen
Gebruikersnaam wijzigen
Wachtwoord wijzigen
E-mailadres wijzigen

Leden
Overzicht
Nu online
Verjaardagen
Wie doet wat?
Overzicht
Mijn acties
Wat doen mijn vrienden

Prikbord
Alle berichten
Mijn berichten
Berichten van mijn vrienden

Van de dag
Foto's
Weerfoto's
Fotobewerkingen
Zwart/wit foto's
Video's
Stellingen

Fotoboeken
Overzicht
Mijn fotoboeken
Top fotoboeken

Fotowedstrijd
Overzicht
Huidige top 25
Winnaars
Voorgaande wedstrijden

Chatboxen
1 op 1 livechat
ChatBox
Clubs
Overzicht
Populaire clubs
Nieuwe clubs
Start een club

Blogs
Overzicht
Populaire weblogs
Start een weblog

Forum
Alle forums
Onderwerpen van vandaag
Onderwerpen van deze week
Zoeken

Cursussen
Software
Websites
Gezondheid
50plusser.nl

Zoek & Deel
Overzicht
Wandelroutes
Fietsroutes
Natuurgebieden
Bezienswaardigheden
Campings
Autoroutes
Motorroutes
Overige
Nieuws
Krantenkoppen
Weerbericht

Magazine
Artikelen
Artikel schrijven
Interviews

Extra
Recepten
Evenementen agenda
Ga je mee?
Webgids
Marktplaats
Spelletjes
Braintraining
E-cards maken
Desktop achtergronden
Software downloads
Animaties
Fotokalenders maken
Vandaag
19 berichten
0 tweets
23 foto's
195 reacties

RSS Feeds
Website RSS
Magazine RSS
Weblog RSS
Club RSS

Onze websites
50plusser.nl

Plus lidmaatschap
Word Plus lid voor maar
€ 1,79 per maand!










50plusser.nl
© 2005-2020
Publishious

Camino de las Puentezuelas s/n Buzůn 4 29.120 Alhaurin el Grande
CIF / NIF : Y 5412747 X

_
_