Een nieuwe richtlijn voor hoge bloeddruk:
Blik op het nieuws
Plaats reactie


ron1Stamgast
Stamgast
Lid sinds: 11-8-2008
Antw.: 686
Di Apr 16, 2019 3:24 pm Reageer met quote

In Nederland slikken maar liefst 2,8 miljoen mensen geneesmiddelen om hun bloeddruk te verlagen. Sinds vorige week is er een nieuwe multidisciplinaire richtlijn onder meer voor artsen die bepaalt wanneer er medicatie voorgeschreven moet worden.
Waren bloeddrukverlagers vroeger medicijnen die je de rest van je leven moest blijven slikken, is dat nu niet meer de bedoeling. Volgens huisarts Judith Tjin-A-Ton, die betrokken was bij het opstellen van deze richtlijn, slikken veel mensen bloeddrukverlagers, maar dat moet dan wel terechte medicatie zijn: ‘Vroeger behandelde je als arts een ziekte. Men verwacht nu van de dokter dat je niet alleen een ziekte behandelt, maar ook dat je het voorkomt.’ Het persoonlijke gesprek tussen de arts en de patiënt is een belangrijk onderdeel geworden in de strijd om hart- en vaatziekten te voorkomen.  


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AdvertentieKeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 13473
Za Apr 20, 2019 5:17 pm Reageer met quote

Wat is je discussiepunt?


“Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof." (Nelson Mandela)
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


ron1Stamgast
Stamgast
Lid sinds: 11-8-2008
Antw.: 686
Za Apr 20, 2019 7:32 pm Reageer met quote

Op de jaarvergadering van Europese cardiologen in Amsterdam is een nieuwe richtlijn voor de behandeling van hoge bloeddruk gepresenteerd. De opvallendste wijziging is dat artsen voortaan nog slechts één bloeddruknorm hanteren: een bovendruk van maximaal 140 millimeter kwikdruk (mm Hg). Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Daarmee vervalt de vroegere dubbele norm van maximaal 140 mm Hg voor mensen met laag tot matig risico op hartziekte en 130 mm Hg voor hoogrisicopatiënten zoals diabetici.

Wittejaseffect
De vroegere onderdruknorm van maximaal 90 (bij laag en matig risico) en 80 mm Hg (hoog risico) wordt geschrapt. Voortaan telt enkel de bovendruk (de zogeheten systolische druk, gemeten op het moment dat het hart samentrekt en bloed pompt).

"Er was onvoldoende bewijs dat we levens redden door aparte normen aan te houden", zegt de Leuvense cardioloog Robert Fagard, onder wiens leiding de nieuwe richtlijn werd opgesteld. Voortaan krijgt ook de bloeddrukmeting door patienten thuis een belangrijker plaats in hun behandeling. Door het wittejaseffect is een meting bij de arts vaak kunstmatig hoog. (Belga/AVE)

Dat laatste klopt wel.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


KeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 13473
Za Apr 20, 2019 11:27 pm Reageer met quote

Ben ik niet duidelijk? Nogmaals, wat is je discussiepunt? Voor nieuwsitems, die je hier uitentreuren kopieert en plakt zonder verdere toevoeging heb ik je absoluut niet nodig. Die lees ik op de betreffende adressen wel. ik verwijt je geen gebrek aan creativiteit. Iedereen heeft zijn tekortkomingen. Maar zou je die niet op een discussieforum willen manifesteren?


“Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof." (Nelson Mandela)
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


Pagina 1 van 1

Plaats reactie