Even 'bomen' over bomen
Het Grand Café
Plaats reactie


luciaTStamgast
Stamgast
Lid sinds: 2-5-2019
Antw.: 681
Zo Jun 23, 2019 8:19 pm Reageer met quote

Al die gekapte bomen, is dat echt nodig?

Bossen Regelmatig worden in Nederland stukken bos gekapt. Dat maakt mensen vaak boos, maar het zou goed zijn voor de biodiversiteit. Is dat gekap echt nodig? Op stap met twee boomexperts.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/20/dood-hout-doet-leven-a3964310

Interessant artikel over boomkap.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AdvertentieKeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 12654
Zo Jun 23, 2019 9:07 pm Reageer met quote

Leuk artikel, inderdaad. Laten we om te beginnen vaststellen dat er zo goed als nergens in Nederland oernatuur gevonden kan worden. Alles is ooit aangeplant of op andere manieren beďnvloed door de mens. Ik kan wel begrijpen dat wandelaars geschokt reageren als er op hun geliefde stek een rijtje oude bomen weggehaald is, zoals op de bijgaande foto in het artikel. Kan dat niet wat selectiever door niet zo'n hele rij weg te halen maar er een paar te laten staan? Aan de andere kamt kenden we vroeger (ook nu weer meer) uitgebreide heidevelden. Prachtig in volle bloei maar ergens natuurlijk ook cultuurlandschap want zonder kuddes schapen geen heideveld. Dan woon ik op een steenworp afstand van de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg met een unieke biotoop vanwege de schrale grond waar jarenlang alleen het gras rondom de startbanen werd gemaaid. Als je met een veldleeuwerik geconfronteerd wilt worden is dat een uitstekend adres. Ik ben het wel eens met "Maar wat goed is voor de ene soort, is niet per se goed voor de andere soort. Oké, zandhagedis terug maar weg is de zwarte specht", oftewel, laten we voorzichtig zijn. Afgezien van wat goed is voor de natuur vind ik een afwisselend landschap het meest aantrekkelijk voor wandel- en fietstochten. Dan heb je het over meer of minder menselijk ingrijpen, bijvoorbeeld oud landbouwgebied, dat we ook moeten koesteren vanwege de coulissen, de houtwallen en de pestbosjes. Ook heel belangrijk voor biodiversiteit.


“Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof." (Nelson Mandela)
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


TympaanSuperlid
Superlid
Lid sinds: 8-11-2008
Antw.: 26287
Ma Jun 24, 2019 11:18 am Reageer met quote

In feite is Nederland gewoon één groot kunstmatig aangelegd park. Op de ene plaats wat strakker langs de liniaal dan op de ander plaats, maar het blijft kunstmatig. Niets mis met een mooi park maar je zult het wel moeten blijven onderhouden. Net zo goed als dat je een tuin moet onderhouden, zelfs al is het een 'wilde' tuin...
En dat betekent dat er ook wel eens gesnoeid en gekapt zal moeten worden. En als je een bos als recreatieterrein wil gebruiken dan kun je het echt niet maar helemaal aan de natuur overlaten. het zou binnen de kortste tijd volkomen dicht gewoekerd en totaal ondoordringbaar zijn.
Tenzij je ook de olifanten weer terug wil die paden platstampen, de bevers die bomen om knagen en al die ander dieren die de jungle 'onder controle' houden...

En daar is Nederland simpelweg te klein en te vol voor...Faber quisque fortunae suae
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


annette49Stamgast
Stamgast
Lid sinds: 23-6-2019
Antw.: 351
Ma Jun 24, 2019 12:02 pm Reageer met quote

In steden wordt ook te veel gekapt. Nu hoor je op het nieuws dat in verstedelijkt gebied het soms 8 graden hoger is dan in bosrijk gebied of straten met hoge bomen.
Het probleem is vaak slappe houding van gemeenten. 1 mens klaagt over een boom, 10 willen hem houden, maar klagen te vaak achteraf. Nu hebben we in overleg met de gemeente bereikt dat alle buren binnen een bepaalde straal eerst bericht krijgen en bezwaar kunnen maken.

Hetzelfde is vaak bij bossen. Te laat komen burgers in actie of weten het niet. Hier wilde Staatbosbeheer ook veel kappen in het Mallebos. Te veel dezelfde bossen, Essen en Platanen. Het zou echt kaalslag worden en onze reeën hun schuilplekjes verliezen.

We zijn met een aardige groep het bos ingegaan en hebben om de bomen protestbriefjes gehangen. Zijn in gesprek gegaan met gemeente, die we achter ons kregen en toen met Staatbosbeheer.

We hebben bereikt dat er gefaseerd gekapt wordt en direct teruggeplant en zo zal het misschien 20 jaar duren, maar hebben we wel voortdurend bos en dat is geen luxe met die zware industrie.

Vaak worden bomen gekapt onder het mom dat ze ziek zijn, maar dan gaat onze bomenman kijken en is er niks aan de hand. Menige boom is zo gered.

Gelukkig komt de overheid erachter hoe belangrijk bossen en bomen zijn voor klimaatbeheer.

Grappig de titel van dit topic. Ik had een paar jaar geleden een tijdje een serie geschreven voor een krant: Bomen over Bomen Smile


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


theDonSuperlid
Superlid
Lid sinds: 2-5-2017
Antw.: 3055
Di Jun 25, 2019 5:21 pm Reageer met quote

Bij ons in de stad is een wethouder die een weg aan wil leggen, kosten68 miljoen.
Het gaat over 2˝ km weg maar.....daar moeten 4000 bomen voor gekapt worden.
Op zich niet zo verwonderlijk maar die weg is totaal niet nodig.
De wethouder VVD, geeft aan dat de huidige weg te druk is.
Na verscheidene metingen en ondervindingen, is deze weg helemaal niet te druk, zelfs in de spits niet.
Maar hij veegt alle bezwaren van tafel, er i niet mee te praten en zelfs goedkopere alternatieven en het behoud van het bos, veegt hij weg.

Nu het mooiste, de gemeente heeft een project gestart met de naam "steenbreek".
De bevolking wordt opgeroepen om bv tegelpaden en bestraatte plaatsen bij hun huis, de stenen er uit te halen en groen te planten.
Dat is beter voor de CO2 en dat het regenwater beter weg kan zakken.
Hoe tegenstrijdig, aan de eene kant bomen kappen en de boel met asfalt en beton vol storten en aan de andere kant proberen om zo veel mogelijk groen te planten.
Groen links was tegen de weg om zieltjes te winnen en na de installatie op het pluche, kropen ze in de kont van de wethouder die de weg aan wil leggen en zijn nu voor de weg.
Walgelijke partij dat groen links.Neem mij hoe ik ben, ook al ben je van mij geen fan.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


annette49Stamgast
Stamgast
Lid sinds: 23-6-2019
Antw.: 351
Di Jun 25, 2019 5:27 pm Reageer met quote

Don, valt dit stuk bos onder gemeente of is het van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer of zelfs Rijkswaterstaat? Dan massaal bij deze organisaties klagen.
Nu heeft waarschijnlijk alleen gemeente met deze instanties te maken en denken zij niet dat jullie anders willen.
Ook kun je bij provinciale staten aankloppen, hebben wij ook de bomen mee weten te redden langs een weg.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


Pagina 1 van 1

Plaats reactie