Total Body-Scan voor iedereen
Archief Lichaam & Geest
Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk


ron1.1Superlid
Superlid
Lid sinds: 26-3-2008
Antw.: 5168
Vr Dec 13, 2013 10:30 pm Reageer met quote

De Total Body Scan geeft u de mogelijkheid om inzicht te krijgen in uw gezondheid. Met verschillende, moderne onderzoekstechnieken brengt een team van medisch specialisten uw lichaam in kaart. Omdat ieder mens uniek is, wordt dit uitgebreide medische onderzoek altijd afgestemd op uw persoonlijke situatie. Uw leeftijd en leefstijl, uw medisch verleden, de familiaire risicoís en eventuele klachten vormen de basis voor het samenstellen van het onderzoeksprogramma.

Dit zou toch voor iedereen (bijv. eens per 2 jaar en vanaf bijv. 40 jaar) mogelijk moeten zijn via de zorg. verzekering . En niet alleen voor die mensen die zich dat kunnen veroorloven. Dit kan in de toekomst veel ellende en kosten besparen.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AdvertentieKeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15902
Za Dec 14, 2013 10:36 am Reageer met quote

ron1 schreef:
Dit zou toch voor iedereen (bijv. eens per 2 jaar en vanaf bijv. 40 jaar) mogelijk moeten zijn via de zorg. verzekering . En niet alleen voor die mensen die zich dat kunnen veroorloven. Dit kan in de toekomst veel ellende en kosten besparen.
Daar ben ik het niet mee eens. Op enkele uitzonderingen na is het vroeg genoeg om te gaan onderzoeken bij klachten als pijn, vermoeidheid, functieverlies. Ook dan is het meestal ruim voldoende om gericht onderzoek te doen en geeft een total body scan geen extra informatie die de gezondheid ten goede komt.

Bij vrijwel iedereen die geen klachten heeft vind je wel iets aan afwijkingen bij een uitgebreid onderzoek. Daar moet je dan vervolgonderzoek op plegen en dat levert vrijwel nooit iets op dat de gezondheid ten goede komt maar het kost wel veel geld.

Aan de andere kant kan zo'n total body scan de indruk geven dat je er weer een jaartje tegen kunt, ondanks allerlei ongezonde gewoontes die weliswaar niet meteen door onderzoek aan het licht komen maar zich op de duur toch wreken.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


ron1.1Superlid
Superlid
Lid sinds: 26-3-2008
Antw.: 5168
Za Dec 14, 2013 11:13 pm Reageer met quote

Ik ben het niet met je eens KeesVi, kijk maar eens bijv. naar Henny Huisman en zo zijn er meer te noemen. Een preventieve scan is altijd beter en goedkoper dan dure nazorg enz. enz. Je gaat toch ook ieder 1/2 jaar preventief naar de tandarts zonder dat je pijn hebt.

Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


KeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15902
Zo Dec 15, 2013 1:50 am Reageer met quote

ron1 schreef:
Een preventieve scan is altijd beter en goedkoper dan dure nazorg
Niet aangetoond maar ik zie je argumenten en cijfers graag tegemoet. Ik denk dat zo'n scan duurder is en eerder leidt tot minder gezondheid:

"Internationaal is geen enkele studie gepubliceerd die het nut van screenende total body scans heeft bewezen, noch wat betreft levensverlenging, noch wat betreft kosteneffectiviteit. Voor geen enkele scantechniek is de mate van zekerheid van het aantonen of uitsluiten van ziekten in de gezonde populatie bekend."

Nederlandse Vereniging voor Radiologie

Als jij eens per twee jaar die Ä 2000,- wilt ophoesten alsmede de kosten voor vervolgonderzoeken, en ik verzeker je dat die ook niet mals zullen zijn, dan gun ik je van harte die total body scan. Maar niet van mijn belastingcenten en ook niet van mijn verzekeringspremie.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


Hetiszohetis.1Superlid
Superlid
Lid sinds: 18-12-2008
Antw.: 6148
Zo Dec 15, 2013 2:47 am Reageer met quote

Ik zit hier eerlijk gezegd heel dubbel in.
Enerzijds geloof ik in voortijdig opsporen.
Anderzijds zegt de uitslag van een onderzoek niets, wanneer even daarna er toch iets mis gaat.

Ik weet het niet.

Vooralsnog denk ik dat total body scans er zijn voor een vermeende geruststelling van het individue en niets met besparing van zorgkosten te maken heeft.Sjonge, 't is wat.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


KeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15902
Zo Dec 15, 2013 4:51 pm Reageer met quote

Marguerite1 schreef:
Natuurlijk is er nog geen onderzoek gedaan in het voordeel van een totale bodyscan, want die zijn ook haast nog niet gedaan.
Er is wel degelijk uitgebreid onderzoek naar preventief onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat secundaire preventie, medische check-ups en bevolkingsonderzoek niet tot een langere overleving leiden maar wel tot gezondheidsverlies.

De valkuilen
    Fout negatief, oftewel de gemiste diagnose. Iemand heeft bijvoorbeeld vage klachten maar de total body scan voorziet net niet in het onderzoek dat uitsluitsel geeft voor de oorzaak. Zo iemand blijft langer doorlopen dan bij een gang naar de huisarts voor die specifieke klacht met daaropvolgend gericht onderzoek.
    Fout positief, oftewel overdiagnose. Er wordt iets ontdekt dat nooit klachten gaf maar wel verder onderzocht moet worden, vaak met risicovolle onderzoeken, zoals endoscopieŽn en operaties.
    Juist positief: lead-time bias. Er wordt iets ontdekt maar het gaat om een kwaal die niet te genezen is op het moment dat die zichtbaar is. Bijvoorbeeld longkanker. Het lijkt net of je langer leeft maar je krijgt alleen eerder te horen dat je doodgaat.
    Juist positief: overbehandeling. Je loopt met een kwaal rond waarmee je makkelijk honderd kunt worden of die bij klachten meestal toch wel op tijd behandeld wordt. Onnodige en te vroege behandeling levert dan onnodige gezondheidsrisico's en -schade op.
    Tenslotte is de lage prevalentie een slechte reden voor total bodyscans. Er is verschrikkelijk veel onderzoek en behandeling (met alle risico's van dien, zoals gezegd) nodig om ťťn mensenleven te redden. Bijvoorbeeld is zelfs bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is de gezondheidswinst erg klein: om 1 leven van een vrouw met borstkanker te redden moeten 2500 vrouwen gescreend worden, van wie er 4 toch doodgaan aan borstkanker, 18 borstkanker krijgen en ook zonder bevolkingsonderzoek zouden genezen en 38 behandeld worden wegens een fout-positieve testuitslag.
Quote:
Kijk keesvi, dat jaarlijkse bloedonderzoek is heel uitgebreid
en
Quote:
Maar als je pijntjes hier of daar of andere aanwijzingen hebt en je hebt je twijfels erover, dan zou zo'n scan een geruststelling of bewijs kunnen zijn.
Zoals hierboven uitgelegd is een total body scan helemaal niet zo 'total' als wordt gesuggereerd. Als dat al zou kunnen dan wordt zo'n scan onbetaalbaar. Ik zie het als schieten op een mus met een kanon, ook als er in geen velden of wegen een mus te bekennen is.

Heb je weleens gehoord van 'stepped care'? Dat betekent geneeskunde die zich richt op de specifieke klachten en waarmee je veel secuurder en gerichter kunt opsporen wat de oorzaken zijn. Ik ben ervan overtuigd dat een dergelijke strategie niet alleen veel goedkoper is maar ook onze gezondheid stukken beter ten goede komt.
Quote:
Nogmaals: voor de twijfelaars moet de optie bestaan.
Een total body scan is onnodig medisch handelen en levert gezondheidsverlies op, geen gezondheidswinst. Nogmaals, als je het per se wilt, zelf betalen en vooral ook het vervolgonderzoek dat voortkomt uit zo'n total body scan.[/list]

Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


KeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15902
Zo Dec 15, 2013 7:06 pm Reageer met quote

Marguerite1 schreef:
Jouw borstkanker stukje slaat nergens op. 1 op de 9 vrouwen krijgt hier borstkanker. Die vrouwen zijn reuze blij als ze bij het beginstadium opgepikt worden, opdat zij compleet kunnen genezen. Maar ja, dat klinkt misschien niet logisch in de oren van een man, sorry.
Wat dit met de perceptie mannen/vrouwen te maken heeft ontgaat me. Ik zal niet beweren dat het me vaak overkomen is maar het zal je, gezien je stellingname ongetwijfeld verbazen dat ik de afgelopen jaren enkele mannen naar de mamma-poli heb verwezen voor onderzoek en behandeling. Dat terzijde maar ik zie graag jouw onderbouwing voor het redden van mensenlevens door bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Breid je bewijsvoering rustig uit naar long-, cervix-, en huidkanker.

Screening op borstkanker redt geen levens
Grootschalige mammografische screenings op borstkanker hebben geen levens gered, ook al daalt het sterftecijfer aan deze ziekte sinds 1972 geleidelijk. De mammografie is pas veel later geÔntroduceerd. Tegen zeer hoge kosten zijn in de meeste Westerse landen grootschalige screenings ingevoerd, vanuit de verwachting dat het aantal sterfgevallen aan borstkanker erdoor met 30 procent zou dalen. In een onderzoek is nu de uitvoering van deze screeningsprogrammaís uitgezet tegen de mortaliteit. Daarbij bleek er geen enkel effect te zijn geweest. Het sterftecijfer van borstkanker is al sinds 1972 langzaam aan het dalen en is sindsdien in hetzelfde tempo blijven dalen. De invoering van de mammografische screening kwam pas veel later en was in 1997 het meest grootschalig. De dalende trend van het sterftecijfer vertoont geen enkele invloed van die invoering.

De onderzoekers, van het International Prevention Research Institute, baseerden hun onderzoek op de sterftecijfers door borstkanker en de screeningsintensiteit in Zweden vanaf 1972 tot nu. Het plaatje zal echter soortgelijk zijn voor de meeste Westerse landen. ĎHet lijkt paradoxaal dat de neerwaartse trend van de mortaliteit door borstkanker zich heeft ontwikkeld alsof de screening er helemaal niet geweest isí, aldus een van de onderzoekers.


Bron: J Natl Cancer Inst, 2012; 104: 1080-1093; doi: 10.1093/jnci/djs272
Quote:
En preventie is altijd goedkoper dan genezing.
Dat ben ik niet met je eens. Ik ben een groot voorstander van preventieve gezondheidszorg. Ik ben me er zelfs van bewust dat er een lange adem voor nodig is maar dan moet het wel iets opleveren. Ik ben tegen op preventieve onzin, schijnzekerheid en commerciŽle medische geldklopperij.

Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


ron1.1Superlid
Superlid
Lid sinds: 26-3-2008
Antw.: 5168
Zo Dec 15, 2013 9:58 pm Reageer met quote

Sommige levensbedreigende ziektes zijn al in een vroeg stadium op te sporen. De kans op genezing is dan groter. In een bevolkingsonderzoek worden risicogroepen gescreend op afwijkingen die kunnen wijzen op zoín ziekte. Voorbeelden zijn de onderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker en de hielprik bij pasgeboren babyís. De Rijksoverheid biedt deze landelijke bevolkingsonderzoeken gratis aan.

bijv.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is een onderzoek naar darmkanker onder mensen van 55 tot en met 75 jaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker start vanaf 2014. U krijgt een uitnodiging om hieraan deel te nemen. Doel van het bevolkingsonderzoek is darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.

Uitnodiging bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek gaat geleidelijk van start tussen 2014 en 2019. Het onderzoek wordt elke 2 jaar herhaald. U krijgt iedere keer een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.

commentaar overbodig lijkt mij.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


KeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15902
Ma Dec 16, 2013 9:03 am Reageer met quote

ron1 schreef:
commentaar overbodig lijkt mij.
Dat lijkt mij absoluut niet. Je aanvankelijke stelling was 'Total Body-Scan voor iedereen'. De argumenten daartegen lijken me overtuigend genoeg. Ook de meeste bevolkingsonderzoeken, iets anders, maar er zijn wel raakvlakken, leveren eveneens bedroevend weinig op. Ik heb het dan uiteraard over onderzoeken die al langer lopen of inmiddels afgeschaft zijn.

Je kunt wel een mooi verhaaltje vertellen over het nut van vroegtijdige opsporing en minder zware behandelingen maar ik moet nog zien of dat in de praktijk allemaal wel zo werkt. Ik heb het niet zo op medische hallelujaverhalen die van ongegronde aannames aan elkaar hangen en alleen maar een commercieel doel blijken te dienen als ze gefileerd worden.

Niettemin geef ik voorlopig aan die darmscreening het voordeel van de twijfel omdat darmkanker meestal niet al te snel groeit en een poos kan bestaan zonder noemenswaardige klachten. Misschien doe ik er zelfs wel aan mee.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


debelgSuperlid
Superlid
Lid sinds: 12-9-2012
Antw.: 9687
Ma Dec 16, 2013 5:48 pm Reageer met quote

Marguerite1 schreef:
sorry keesvi, maar ik vind je zo dom in deze dat ik geen zin meer heb om hierover te discussieren. Het maakt mij alleen maar boos.


hierin kan ik helemaal met je meegaan,als dat bij mijn vrouw was gedaan ,had men de kanker eerder ontdekt en had ze nu waarschijnlijk nog geleefd. Evil or Very Madsterven is het toetje van het leven
japans gezegde
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


KeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15902
Ma Dec 16, 2013 9:13 pm Reageer met quote

Marguerite1 schreef:
sorry keesvi, maar ik vind je zo dom in deze dat ik geen zin meer heb om hierover te discussieren. Het maakt mij alleen maar boos.
debelg schreef:
hierin kan ik helemaal met je meegaan,als dat bij mijn vrouw was gedaan ,had men de kanker eerder ontdekt en had ze nu waarschijnlijk nog geleefd. Evil or Very Mad
Twee boze mensen over me heen...

Wat is hier aan de hand? Er wordt door Ron op een uitstekende manier een stelling geponeerd. Jullie weten inmiddels dat ik niet alleen gezondheidszorger ben maar me ook op een kritische manier interesseer voor een breed scala aan aspecten in die sector. Het is echt niet de eerste keer dat ik me in de materie van total body scans en bevolkingsonderzoeken verdiep. Jullie emotionele reacties begrijp ik best en zeker als je je vrouw verloren bent en ik ben de laatste om tegen te spreken dat laks medisch handelen geen rol gespeeld zou kunnen hebben, debelg. Maar waar het mij om ging is of de aanname dat total body scans onze gezondheid ten goede komen wel klopte. Ik heb uitgelegd waarom ik vind dat die stelling niet klopt en er zijn wel degelijk overlappingen met bevolkingsonderzoeken, Marguerite. In Nederland heerst een terughoudend beleid op dit gebied maar in veel landen is er inmiddels veel ervaring mee opgedaan.

Dit is nu precies het dilemma waar dokters steeds vaker mee geconfronteerd worden: patiŽnten die denken dat er met zoveel mogelijk onderzoeken navenant veel veiligheid en zekerheid wordt verworven en steeds minder genoegen nemen met uitleg waarom dat zelden nodig is en meestal tegendraads werkt. Dat het ook nog eens bergen geld kost komt voor mij op de tweede plaats, want ik vind dat zorgvuldig medisch handelen belangrijker is, maar die kosten lijken me zeker ook relevant.

Doet nogmaals niets af aan jullie persoonlijke en schrijnende ervaringen en mogelijk die van anderen die er het zwijgen toe doen.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


Hetiszohetis.1Superlid
Superlid
Lid sinds: 18-12-2008
Antw.: 6148
Di Dec 17, 2013 1:53 am Reageer met quote

Quote:
Dit is nu precies het dilemma waar dokters steeds vaker mee geconfronteerd worden: patiŽnten die denken dat er met zoveel mogelijk onderzoeken navenant veel veiligheid en zekerheid wordt verworven en steeds minder genoegen nemen met uitleg waarom dat zelden nodig is en meestal tegendraads werkt.


Kan me daar van alles bij voorstellen.

Ik vind het helemaal goed dat patiŽnten steeds mondiger worden.
Anderzijds kan het hele internetgebeuren en alles wat op te zoeken is nog wel eens tegendraads werken.
Naast het vele 'aanbod' van diverse onderzoeken waarvan gezegd wordt dat het zogeheten altijd noodzakelijke onderzoeken zijn.

Iedereen die een beetje kan lezen en zoeken speelt nu doktertje mee.Sjonge, 't is wat.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


Hetiszohetis.1Superlid
Superlid
Lid sinds: 18-12-2008
Antw.: 6148
Di Dec 17, 2013 2:48 am Reageer met quote

Quote:
Stel het beschikbaar en laat verder iedereen zelf kiezen.


Uitstekend.
Maar dat wil niet zeggen dat de verzekering die beschikbaarheid dan te allen tijde moet betalen.

Als je het wilt zonder advies van de arts, gewoon zelf betalen.Sjonge, 't is wat.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


lupine.1Superlid
Superlid
Lid sinds: 15-4-2008
Antw.: 1845
Di Dec 17, 2013 5:22 am Reageer met quote

Mijn man ging naar de dokter omdat hij dacht iets aan z'n hart te hebben.
Ze maakte daar een hartflmpje en alles was goed.
Hij komt thuis en valt dood neer, hartstilstand.
Ik geloof niet zo in die overdreven preventie SadAngst is een tralie van je eigen gevangenis
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail


KeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15902
Di Dec 17, 2013 3:22 pm Reageer met quote

Hetiszohetis schreef:
Ik vind het helemaal goed dat patiŽnten steeds mondiger worden.
Ik vind mondigheid prima en eigen verantwoordelijkheid een groot goed. Maar zowel arts als patiŽnt zijn verantwoordelijk voor een goede communicatie met elkaar. We weten allemaal dat het internet een doolhof is. Als je zonder voorkennis iets gaat opzoeken weet je al gauw het kaf niet meer van het koren te scheiden. Ga je gewapend met een valse overtuiging naar de huisarts dan moet die eerst uitleggen dat een consult begint met het in kaart brengen van de klachten en de symptomen en niet met de conclusie. Valt een patiŽnt niet te overtuigen dan kan dat een begin zijn van een vruchteloze reeks onderzoeken en erger, onnodige specialistenzorg.

Ik ben voor de duidelijkheid niet tegen alle soorten van bevolkings- of periodiek onderzoek maar dan moet het wel nut hebben. Het heeft bijvoorbeeld totaal geen zin om gezonde twintigjarigen op CVR (cardiovasculaire risico's) te screenen. Door mijn doelgroep loop ik een iets hoger risico op tbc. Ik moet eerlijk zeggen dat ik per ongeluk weleens een controle oversla maar aan de andere kant ben ik wel als een van de eersten op de hoogte van een open-tbc-casus.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


Pagina 1 van 1

Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk