Baklava recept.
Koken & recepten
Plaats reactie


Jos55.1



Stamgast
Stamgast
Lid sinds: 3-6-2016
Antw.: 276
Ma Jul 04, 2016 11:55 pm Reageer met quote

Tijdens Suikerfeest draait de baklavafabriek op volle toeren


Er staat een lange rij voor Serifoglu, een Turkse patisserie in Amsterdam Nieuw-West. Het is te vergelijken met een oliebollenkraam op oudejaarsdag. Iedereen wil baklava, want het is bijna Suikerfeest, het einde van de Ramadan.

Zelf baklava maken? Zie onderstaand recept.
Baklava (origineel van de echte Turkse bakker)

INGREDIENTEN 6 personen

Voor de honingsiroop

125 gr Honing (vloeibaar)
300 gr basterdsuiker
2 e vers citroensap
2 ½ t kaneel

Voor de vulling

300 gr ongezouten pistache noten
300 gr walnoten
120 gr suiker
3 t kaneel
300 gr roomboter (in blokjes)
Rasp van de schil van een citroen
450 gr filodeeg

HULPMIDDELEN

Bakblik of ovenschaal

Baklava



Dit is echt een top baklava. Lekker knapperig en mierzoet dessert, vaak opgeleukt met vanille ijs en een klodder verse slagroom. Ik ben niet zo van het zoete, maar dit gerecht daar kan men mij gerust voor bellen en ik kom proeven. Leuk om zelf te maken en kun je zelfs ruim van tevoren maken voordat je het gaat eten. Dit staat op elke kaart als dessert in Griekse en Turkse restaurants.
Bereidingswijze

Voor de siroop meng de suiker, honing, kaneel en 300 ml water in een pan en verwarm. Los zo al roerend de suiker op. Laat 20 minuten pruttelen totdat het wat ingekookt is. Breng op smaak met citroensap, zeef het vocht en zet het weg. Je kunt dit mengsel rustig één dag eerder maken.
Hak de noten fijn en rooster ze heel even of in een pan of in de oven op 160 graden. Zo komen die smaken in de verse noten beter vrij. Je kan het ook doen met een keukenmachine (foodprocessor).
Meng de noten, suiker, citroenschil rasp in een kom of schaaltje. Smelt de boter op laag vuur (niet laten verbranden) en houd ietswat lauwwarm. Neem een bakblik en smeer die in met de gesmolten boter. Ga hem nu in laagjes opvullen. Filodeeg, notenmengsel, siroop, filodeeg, notenmengsel, siroop en dek af met filodeeg totdat het op is. Smeer de bovenlaag in met wat boter. Verwarm de oven voor op 160 graden, zet het volle bakblik erin en bak bruin in ongeveer 45 � 60 minuten. Hetelucht gaat sneller dan een oven op aardgas. Laat het afkoelen, smeer de bovenkant in met het laatste beetje mierzoete siroop en snijd het in vierkantjes of ruitjes. Serveer op een dessertbordje. Baklava met vanille ijs en een dot slagroom is ook traditioneel en nog veel lekkerder!



Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


Advertentie











nandes



Superlid
Superlid
Lid sinds: 2-12-2007
Antw.: 8433
Di Jul 05, 2016 12:17 am Reageer met quote

mmmmm zo lekker


Met 'n oald hoes en 'n joonk wief he'j altied wat te knooi'n
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


Jos55.1



Stamgast
Stamgast
Lid sinds: 3-6-2016
Antw.: 276
Di Jul 05, 2016 12:53 am Reageer met quote

nandes schreef:
mmmmm zo lekker

Laughing
Vaak vind ik het als je het in de bakkerij koopt té zoet. Voordeel van zelf maken, je kan er minder honingsiroop in doen.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


Pagina 1 van 1

Plaats reactie