Een verdorven spel over links facisme en rechts racisme
Blik op het nieuws
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk


dagmar57Superlid
Superlid
Lid sinds: 25-3-2017
Antw.: 2683
Zo Apr 21, 2019 2:53 pm Reageer met quote

Quote:
Gastcolumn: Een verdorven spel over links fascisme en rechts racisme
Het is onzinnig om fascisme of racisme als links of rechts te betitelen, betoogt Mike Soyer, gastcolumnist.

En wat doet het er ook toe, zo vraag ik mij af, dit soort eindeloos terminologisch getouwtrek over links of rechts? Dit soort stellingnames, dat fascisme rechts of links is, en nu weer de stelling van Albers, dat racisme iets rechts is, zijn allemaal onderdeel van hetzelfde verdorven spel om ‘de andere groep’ het kwaad in de schoenen te schuiven. Zodat zelf de verheven morele positie kan worden ingenomen. En dát, het niet meer bewust zijn van de eigen tekortkomingen en alleen nog het slechte in de ander zien, is precies waaraan het kwaad zich voedt.

‘De lijn tussen goed en kwaad loopt niet tussen staten, niet tussen klassen, en ook niet tussen politieke partijen, maar recht door ieder menselijk hart.’

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/gastcolumn-een-verdorven-spel-over-links-fascisme-en-rechts-racisme~baf1a5dd/

Ik kan mij helemaal vinden in deze uiteenzetting, dat iedereen met de vinger naar de ander wijst om zo zichzelf schoon te praten en dat fascisme en racisme niet links of rechts zijn, maar dat dat een keuze is van ieder individu op zich.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AdvertentieAnnetteK..1Regelmatige bezoeker
Regelmatige bezoeker
Lid sinds: 14-4-2019
Antw.: 60
Zo Apr 21, 2019 3:27 pm Reageer met quote

Het fascisme is extreem rechts en het communisme in extreem links. Algemeen bekend. Baudet probeert zijn straatje schoon te praten door fascisme links te noemen. Een verdorven spel van Baudet. Niets meer niets minder.

Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


NicolaasPSuperlid
Superlid
Lid sinds: 31-3-2010
Antw.: 4451
Zo Apr 21, 2019 3:28 pm Reageer met quote

Even heel kort: Baudet kwam met die gotspe voor de dag in WNL vorige week: "fascisme is een linkse ideologie, daar heb ik helemaal niets mee".
Het gaat hier nmi enkel om de vraag waarom hij zo'n krankzinnige uitspraak doet

Krankzinnig want wiki:
Quote:
Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel.[1] Het is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922 - 1943. Zo is ook het nationaalsocialistisch bewind van Adolf Hitler en zijn partij de NSDAP van 1933 - 1945 in Duitsland fascistisch. Eén partij of persoon heeft alle macht. Door middel van partijmilities (in uniform), massademonstraties en verheerlijking van de leider probeerde men het volk tot een eenheid te smeden.

Fascisme in strikte zin is Italiaans en omvat niet het Duitse nationaalsocialisme, dat een andere maatschappijopvatting met minder corporatisme maar meer racisme heeft. Toch duidt men beide stromingen - het nationaalsocialisme en het eigenlijke fascisme - vaak samen aan met "fascisme".


De reden voor Baudet om dit maffe rookgordijntje van hem op te trekken is natuurlijk gelegen in de reacties die hij kreeg op zijn bewierroken van de boreale blanke beschaving als de mooiste die er ooit geweest is en die nu door de migratie (door onzuiver bloed) in puin zou liggen.
Daarnaast is Baudet bekend om zijn geflirt met alt-right, het opdragen van zijn proefschrift aan zijn grote leermeester, de holocaustontkenner LePenn en het opzoeken van veel andere extreem-rechtse figuren, dan wel het reclame maken voor hun boeken.

Gister nog dweepte hij met de aartsantisemiet en hogepriester van de germaanse cultuur Wagner bij een verwijzing naar een stuk uit diens Parsifall, Karfreitagszauber. Zie:


Waar hij mee verwijst met 'morgen de mooiste dag' blijft in nevelen gehuld, men vermoed Hitlers verjaardag, maar Baudet zal dat verder niet toelichten. Hij houdt van dergelijke provocaties. Hij wil het in alles uitdragen dat hij een witte supremacist is en (en is overbodig natuurlijk) een racist, maar het is met al die provocaties zo dat hij daarbij plagerig erbij uitroept: pak me dan als je kan!
En áls iemand dan onomwonden verklaart hem voor een fascist en racist te houden, ooh dan wordt hij toch boos....
Als fascist zie ik hem doordat hij continu oorlogstaal hanteert. We moeten naar het front, ten strijde voor het te laat is, met de 'andere partij' -alles buiten de FvD moet volledig afgerekend worden, verslagen en vervangen worden enz enz

Over Greta Thunberg schreef hij:
Quote:
Dat dit vroegrijpe Alice Miller-syndroom mag “speechen” in het Europees Parlement is de ultieme illustratie v/h failliet van de huidige elites. Laten we de kneuzen die meejanken met dit narcistisch pubertijds (sic) perikel vervangen en verslaan


Er is geen sprake meer van 'democratie' en geen sprake meer van diversiteit. Nederland moet blank worden, en er kan maar 1 ideologie bestaan. Die van Führer Baudet (verder is alles en iedereen in de politiek 'gek', 'stupide' enz). Ook de wetenschappen en de kunsten zullen zich naar die ideologie moeten richten (zie zijn overwinnigsspeech), ook die moeten gezuiverd worden. Gesegnet sei du Reiner durch das Reine


Natuurlijk staat Baudet daarmee wel veel dichter bij het fascisme van Hitler, maar ook het fascisme van Mussolini is onmogelijk 'links' te noemen geweest. Zie hierboven wikibolsjewiek, deugmensch, cultuurmarxist, klimaatgekkie


Laatst aangepast door NicolaasP op Zo Apr 21, 2019 3:56 pm, in totaal 3 keer bewerkt
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage


dagmar57Superlid
Superlid
Lid sinds: 25-3-2017
Antw.: 2683
Zo Apr 21, 2019 3:56 pm Reageer met quote

Quote:
Natuurlijk grossieren rechts-populistische politici dikwijls in demagogie, waarmee zij de democratische rechtsstaat ondergraven, en hebben zij onverdraagzaamheid tot hun politiek handelsmerk gemaakt. Hun afkeer van vreemdelingen wordt doorgaans echter op cultuurhistorische gronden gerechtvaardigd. Niet-westerse allochtonen, en islamieten in het bijzonder, zouden er opvattingen op nahouden die onverenigbaar zijn met onze waarden en normen.
Ik denk dat dit geheel opgaat voor Baudet, niet zozeer dat hij een aanhanger is fascisme.
Bij fascisme hang je ook aan dat je een totalitaire staat wilt, zonder inspraak van de burger en dat bepleit Baudet nu weer niet, die is zelfs voorstander van referenda.
Ik snap best dat mensen Baudet weg willen zetten als facist en racist, maar ik vind ook dat je wel moet pogen om enigszins objectief te blijven, hoe moeilijk dat ook is om onderscheid te blijven maken tussen verschillende zaken als het om de ideologie van Baudet gaat.


En tevens las ik dat de 2e man (of achter de schermen misschien wel de grootste man binnen FVD) al stevige kritiek heeft op Baudet, dus de 1e scheurtjes binnen de partij worden al zichtbaar.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mede-oprichter-forum-voor-democratie-uit-stevige-kritiek-op-partijleider-thierry-baudet~b67ed9b2/
Dat is alleen maar goed, dat maakt dat Baudet van binnenuit aangevallen wordt op z ijn machtspositie.
Laatst aangepast door dagmar57 op Zo Apr 21, 2019 4:04 pm, in totaal 1 keer bewerkt
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AnnetteK..1Regelmatige bezoeker
Regelmatige bezoeker
Lid sinds: 14-4-2019
Antw.: 60
Zo Apr 21, 2019 4:02 pm Reageer met quote

Waarmee je eigenlijk beweert dat degene die vindt dat Baudet fascist is niet objectief genoeg is. Wow! Je durft!

Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


dagmar57Superlid
Superlid
Lid sinds: 25-3-2017
Antw.: 2683
Zo Apr 21, 2019 4:07 pm Reageer met quote

AnnetteK. schreef:
Waarmee je eigenlijk beweert dat degene die vindt dat Baudet fascist is niet objectief genoeg is. Wow! Je durft!Ja dat is mijn mening ja.
Niet dat ik een Baudet fan ben voor je die mening mocht hebben, integendeel, ik vind veel van zijn ideeen zeer verwerpelijk, maar dat maakt hem nog geen facist.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AnnetteK..1Regelmatige bezoeker
Regelmatige bezoeker
Lid sinds: 14-4-2019
Antw.: 60
Zo Apr 21, 2019 4:20 pm Reageer met quote

Dan ben ik hier gauw klaar want mij overtuig je niet. Men moet toch wel ziende blind en horende doof zijn om niet door te hebben dat Baudet een fascist is.

Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


NicolaasPSuperlid
Superlid
Lid sinds: 31-3-2010
Antw.: 4451
Zo Apr 21, 2019 4:39 pm Reageer met quote

Dat is 'men' hier zeker niet hoor Annette. Welkom


bolsjewiek, deugmensch, cultuurmarxist, klimaatgekkie
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage


dagmar57Superlid
Superlid
Lid sinds: 25-3-2017
Antw.: 2683
Zo Apr 21, 2019 5:14 pm Reageer met quote

AnnetteK. schreef:
Dan ben ik hier gauw klaar want mij overtuig je niet. Men moet toch wel ziende blind en horende doof zijn om niet door te hebben dat Baudet een fascist is.Het is ook helemaal niet mijn intentie om je te overtuigen, ik geef slecht mijn eigen mening weer.
Wat je daar verder mee wel of niet mee wilt is je eigen zaak.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AnnetteK..1Regelmatige bezoeker
Regelmatige bezoeker
Lid sinds: 14-4-2019
Antw.: 60
Zo Apr 21, 2019 6:32 pm Reageer met quote

Dank je NicolaasP voor het welkom.

Dagmar57, dan hebben we beiden onze mening gegeven en is het toch klaar lijkt me.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


Hizhi.oSuperlid
Superlid
Lid sinds: 14-8-2014
Antw.: 5387
Zo Apr 21, 2019 8:54 pm Reageer met quote

Al eerder had ik het stuk: Waarom Thierry Baudet een fascist is van Bram Leven gelezen.

Quote:
22 maart 2019 by Bram Ieven

Wie de politiek van Forum voor Democratie fascistisch noemt, wordt weggezet als radicaal en onverantwoordelijk. Onterecht: om de opkomst van Baudet te begrijpen en een tegengeluid te formuleren is het herkennen en benoemen van fascisme onvermijdelijk.

De extreem-nationalistische retoriek van Baudet is op belangrijke punten identiek aan de politieke denkkaders van de jaren dertig van de vorige eeuw. Toch blijven we moedwillig blind voor het feit dat we ook vandaag te maken hebben met onversneden fascisme. Wie zelfs maar voorzichtig suggereert dat Forum voor Democratie (FvD) en haar leider Thierry Baudet de taal en de politieke strategieën van het fascisme overnemen wordt hard aangevallen op sociale media en in de landelijke mediaDaarna zeer kort geleden het stuk: Noem Thierry Baudet geen fascist van Repelsteeltje gelezen.

Quote:
Daarom nu een closeread van een artikel dat pretendeert wetenschappelijk te bewijzen dat Thierry Baudet een fascist is.
Een wetenschappelijk onderbouwd artikel

Leo Lucassen, hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden en bekend twitteraar, stuurde een tweet over dit artikel.
Hij schreef erbij: Interessante en feitelijke vergelijking van de retoriek en denkkaders van Mussert en Baudet.

De schrijver van dit stuk is Bram Ieven, universitair docent aan de Universiteit Leiden waar hij les geeft over Nederlands communisme en Nederlandse literatuur.
In zijn artikel worden denkbeelden en uitspraken van Baudet vergeleken met die van Mussert, de leider van de NSB, de nationaalsocialistische partij die later collaboreerde met de nazi’s.

Citaten vanaf nu in het NSB-rood, de schrijver is vanaf nu BI.En ik moet zeggen dat ook ik niemand wil overtuigen. niet op Baudet stem en toch graag wil wijzen op beide artikelen puur ter ondersteuning van meningsvorming.
Ik vond / vind het boeiend.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


KeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 13473
Ma Apr 22, 2019 3:05 am Reageer met quote

Hizhi.o schreef:
En ik moet zeggen dat ook ik niemand wil overtuigen. niet op Baudet stem en toch graag wil wijzen op beide artikelen puur ter ondersteuning van meningsvorming.
Ik vond / vind het boeiend.

Ik heb geboeid zitten lezen. De twee visies staan nogal tegenover elkaar wat het er niet makkelijker op maakt om een oordeel te vormen maar ze zijn zeker goed om mee te nemen in een afweging, die ook weer niet meteen in graniet hoeft te worden gehouwen. Zowat een decennium geleden stond er een aardig artikel in de Groene over het gebruik van taal in de politiek. Zonder dat er overduidelijk man en paard genoemd werden, in ieder geval niet direct, vond ik de parallellen met de twintiger, dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw frappant. Natuurlijk gaan dergelijke vergelijkingen op een aantal punten mank. De wereld staat niet stil maar als je vooral kijkt naar hoe dergelijke mechanismen precies werken en gehanteerd worden dan kun je niet om de overeenkomsten heen. Te snel een etiket 'fascisme' plakken is natuurlijk te makkelijk, hoewel ik de neiging heb me eraan te bezondigen. Toon die parallellen maar aan of weerleg ze met controleerbare argumenten. Neemt niet weg dat voorlopig het FvD niet, evenmin als de PVV mijn voordeel van de twijfel krijgen. Stigmatiseren, generaliseren en etnisch profileren maken onderdeel uit van het handelsmerk van deze politieke bewegingen en die wijs ik vanuit mijn principes, mijn rechtvaardigheidsgevoel, mordicus af.“Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof." (Nelson Mandela)
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


NicolaasPSuperlid
Superlid
Lid sinds: 31-3-2010
Antw.: 4451
Ma Apr 22, 2019 12:36 pm Reageer met quote

De even simplistisch als ongeldige redenering van Baudet bij WNL was:
Mussolini was aanvankelijk communist, en werd later fascist. Dus het fascisme komt voort uit de linkse ideologie en dus fascisme=links.

Ik was katholiek en werd later atheďst, dus het atheisme komt voort uit het katholicisme en dus atheďsme=katholiek

Grappig nietwaar

Dezelfde 'denk'trant van Baudet volgend: Hitler nam het fascistisch model van Mussolini die aanvankelijk communist was over, dus Hitler was communist en het nazi-regime uit de jaren 30-40 was derhalve links

Overigens zou ik zelf nooit het communisme en socialisme op dezelfde noemer 'links' plaatsen. Bij de term 'links' zoals die in de volksmond gebruikt wordt zal ik nooit de associatie met 'communistisch' hebben. Anderen hier wel?bolsjewiek, deugmensch, cultuurmarxist, klimaatgekkie
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage


AnnetteK..1Regelmatige bezoeker
Regelmatige bezoeker
Lid sinds: 14-4-2019
Antw.: 60
Ma Apr 22, 2019 1:20 pm Reageer met quote

Keesvi, ik heb met interesse het artikel gelezen.

Men heeft een bepaalde schroom om het woord 'fascisme' in de mond te nemen. Het wordt vaak geassocieerd met Holocaust. Het fascisme begon niet met concentratiekampen, gaskamers en crematoria.
Het begon al veel eerder.
Fascisme is een systeem dat zich sluipender wijze verbreidt in een samenleving.
Daarom is het verbazingwekkend dat men dat wat zich nu afspeelt in ons land bagatelliseert.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


KeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 13473
Ma Apr 22, 2019 2:08 pm Reageer met quote

AnnetteK. schreef:
Fascisme is een systeem dat zich sluipender wijze verbreidt in een samenleving.
Daarom is het verbazingwekkend dat men dat wat zich nu afspeelt in ons land bagatelliseert.

Dat ben ik met je eens. Maar ik ben er wel een verklaard voorstander van om te analyseren wat er precies aan de hand is en dat dan aan de kaak te stellen. Het frappante is dat juist mensen met een zekere sympathie voor extreem rechts de neiging hebben om verschijnselen als fascisme en nationaal-socialisme socialistisch te noemen, o.a. omdat in een van de twee het woord 'socialisme' vervat is. Dat doen ze m.i. vooral om links zwart te maken. Dat zwart maken van het socialisme/links is in de naoorlogse jaren zeer succesvol gebleken. Links heeft eigenlijk nooit een meerderheid gehad, terwijl het grootste deel van het Nederlandse volk toch de doelgroep is, zou je zeggen. Het lijkt er sterk op dat de angst voor het communisme vele malen groter is dan die voor het fascisme, gekoesterd door rechts en warm gesteund door media als de Telegraaf. Ik heb overigens niets op met totalitaire systemen, ongeacht links of rechts.“Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof." (Nelson Mandela)
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


dagmar57Superlid
Superlid
Lid sinds: 25-3-2017
Antw.: 2683
Ma Apr 22, 2019 2:41 pm Reageer met quote

Quote:
Het FvD-electoraat is relatief oud: alleen stemmers op 50Plus en de PvdA zijn minder vaak jonger dan 24. De grootste groep FvD’ers is ouder dan 65: 31 procent. Het gemiddelde onder de hele bevolking is 22 procent. Ongeveer de helft van de FvD-stemmers is tussen de 35 en 64 jaar.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/21/fvd-aantrekkelijk-voor-klimaatscepticus-a3954192


Wat mij vooral heel erg opvalt en verbaast en zorgen baart is dat het met name de oudere generaties zijn die op FVD hebben gestemd.
Mensen vanaf 40 en 65 plussers zijn de FVD stemmers, hoe is dat mogelijk?

Dat zijn de mensen die geboren zijn in de jaren 50 t/m grofweg de jaren 80, de generaties van net na de 2e WO, de generaties die de meeste vrijheid hebben gekend, de meeste welvaart en relatief gezien uit de meest socialistische periode?
Die het meeste mee gekregen hebben via hun ouders etc van de gevolgen van de ellende van de 2e WO

Jongeren zijn niet de FVD stemmers, die stemmen met name Groen Links en D66, dus zij zijn niet degene die er verantwoordelijk voor zijn dat FVD zo groot is geworden.

De aankomende 30 a 40 jaar zijn die ouderen een hele grote groep, die qua stemgedrag veel van het politieke beleid zullen bepalen, dat stemt tot grote ongerustheid bij mij.

Maar wat ik vooral niet snap is waarom de oudere generatie die zoveel vrijheid en welvaart heeft genoten nu op een partij als FVD stemt.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


dagmar57Superlid
Superlid
Lid sinds: 25-3-2017
Antw.: 2683
Ma Apr 22, 2019 2:59 pm Reageer met quote

Keesvi schreef:
Maar ik ben er wel een verklaard voorstander van om te analyseren wat er precies aan de hand is en dat dan aan de kaak te stellen.


Hier ben ik het helemaal mee eens.
De situatie zeker niet bagataliseren maar ook niet meteen alles facisme noemen.

Over dat de situatie zorgelijk is zijn we het denk ik allemaal wel eens.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AnnetteK..1Regelmatige bezoeker
Regelmatige bezoeker
Lid sinds: 14-4-2019
Antw.: 60
Ma Apr 22, 2019 3:19 pm Reageer met quote

Na een analyse van de politieke stroming van FvD en de betogen van Baudet kan je niet anders dan 'het beestje-beest' gewoon bij de naam noemen, fascisme.

Ik bespeur hier dat men dat veroordeelt als niet objectief genoeg.
Vraag rijst dan, hoe objectief moet je zijn om het woord fascist in de mond te mogen nemen. Wie bepaalt de objectiviteit van de deelnemer aan het forum over een bepaald onderwerp?
Hoe serieus word je dan genomen als gesprekspartner met een afwijkende mening op dit forum?


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


dagmar57Superlid
Superlid
Lid sinds: 25-3-2017
Antw.: 2683
Ma Apr 22, 2019 3:28 pm Reageer met quote

AnnetteK. schreef:
Na een analyse van de politieke stroming van FvD en de betogen van Baudet kan je niet anders dan 'het beestje-beest' gewoon bij de naam noemen, fascisme.

Ik bespeur hier dat men dat veroordeelt als niet objectief genoeg.
Vraag rijst dan, hoe objectief moet je zijn om het woord fascist in de mond te mogen nemen. Wie bepaalt de objectiviteit van de deelnemer aan het forum over een bepaald onderwerp?
Hoe serieus word je dan genomen als gesprekspartner met een afwijkende mening op dit forum?


Noem gewoon man en paard, ik alleen was degene die zei dat ik fascisme in deze niet objectief vond.

En het is gewoon mijn mening, ik hoef het toch niet met je eens te zijn?
Omdat ik dit vind kun je toch niet zeggen dat "men" het niet objectief vindt?
En ik neem je best serieus ook al ben ik het niet met je eens.
Of is een discussie alleen interessant als ik het met je eens ben?


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AnnetteK..1Regelmatige bezoeker
Regelmatige bezoeker
Lid sinds: 14-4-2019
Antw.: 60
Ma Apr 22, 2019 3:39 pm Reageer met quote

dagmar57, waarom zo boos reageren? Natuurlijk hoeven we het niet met elkaar eens te zijn. Ik gebruikte het woord 'men' omdat meerdere mensen deelnemen aan dit onderwerp.

Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


Pagina 1 van 4 Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende

Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk