Stadswandeling Middelburg ( 1 )

Een mooie stadswandeling door deze Zeeuwse stad met veel bezienswaardigheden. het 1e deel heb ik deze week op mijn weblog geplaatst met een fotoboek. een aanrader sowieso.
architectuur en historie.
op het blog staat ook de route!

©atharina

1. Station Middelburg. U staat aan het begin van de wandeling door Middelburg. Het wordt een hele interessante wandeling, waarin u niet alleen gaat genieten van historisch Middelburg, dat is wat u waarschijnlijk verwacht. Maar u krijgt ook te maken met moderne, spraakmakende, architectuur. En dat heeft u misschien niet verwacht.

En dat is nog niet alles.

Tijdens de wandeling wijs ik u ook op sporen van de band tussen Middelburg en de Nieuwe Wereld van Amerika. En tot slot ziet u met eigen ogen wat het verwoestende Duitse bombardement van 17 (!) mei 1940 met Middelburg heeft gedaan.

Dat komt er allemaal aan.

Stadswandelingen

Maar nu eerst: NS station Middelburg! Het station werd geopend op 1 maart 1872 en heeft de status van Rijksmonument. Het is met station Dordrecht het enig overgebleven

Waterstaatstation 2e Klasse uit de tweede lichting. In de loop van 130 jaar is het oorspronkelijke gebouw behoorlijk aan

veranderingen onderhevig geweest. Het gebouw heeft veel oorlogsschade opgelopen. Ook zijn veel architectonisch belangrijke materialen en details verdwenen.

Draai u nu om en kijk naar het kanaal.

Het station kijkt uit op een draaibrug over het Kanaal door Walcheren. Het stationsgebied, tussen spoorlijn en kanaal, is sinds 2000 bezig aan een grote gedaanteverwisseling. Van oudsher vormen de spoorlijn en het Kanaal door Walcheren een onherbergzame breukzone tussen de oude binnenstad van Middelburg en de naoorlogse uitbreidingswijk ten zuiden daarvan. Een stedenbouwkundig masterplan voor de spoorzone is opgesteld om dit nadeel om te buigen: van scheiding naar koppelstuk. In de smalle zone tussen spoor en kanaal moeten vier beeldbepalende gebouwen komen, samen met een nieuw busstation en een nieuwe oeververbinding. Nu, rond 2010, zijn de grote veranderingen al goed zichtbaar.

Maisbaai wandeling Middelburg

Start: NS station Middelburg, Stationsstraat Lengte: 6,6 km./ 3,5 uur (splitsen: 3,3 / 3,9 km.).

Over de wandeling.

Het oude stadshuis van Middelburg, aan de Markt, behoort tot één van de mooiste gebouwen van ons land. Maar Middelburg toont niet alleen zijn historische gezicht. Ook de moderne architectuur, in de zone rondom het station, is niet te versmaden. Wist u dat Middelburg in de tweede wereldoorlog zwaar gebombardeerd is? Waarschijnlijk niet. De Middelburgers noemen het dan ook het “vergeten bombardement”.

Tijdens de wandeling ontdekt u daar meer over.

Bij punt 27 is de wandeling te splitsen.


_

_

_

_

_
_

Afstand: 10 km
Soort: Stedenwandeling
Gps: Nee
Adres: -
Plaats: Middelburg
Postcode: -
Land / Provincie: / Zeeland