Jachtschotel met potbrood-deksel

Tot mijn 28 ste jaar woonde ik in Zuid-Afrika en deze "potjie" werd vaak op de bbq gemaakt in een gietijzeren 3 poot potje.

IngrediŽnten
VOOR VLEES INGREDIËNTEN:
3 e olijfolie
1kg mager runderlappen in blokjes
2 uien in halve ringen
2 e bloem
3 e brandewijn
3 teentjes knoflook, fijn
bouquet van prei, wortel, laurier, tijm en selderij zout
peper
500ml runderbouillon
250ml rode wijn
25 zilveruitjes
200g champignons in plakjes

VOOR POTBROOD-DEKSEL:
250g bloem
1 t bakpoeder
1/2 t zout
65g margarine of boter
1 ei(glad), 125-150ml melk(afhangende van verzadigingspunt van bloem)

Bereiding
BEREIDING VLEES:
1. Braad vlees bruin in koekenpan.
2. Voeg de uienringen toe en laat ze glazig worden.
3. Voeg knoflook toe en laat even mee fruiten.
4. Roer de bloem erdoor en laat bloem even kleuren.
5. Verwarm brandewijn en verdeel over vlees en steek aan en temper vuur.(let op!!!- afzuigkap uit!!!)
6. Doe vleesmengsel in braad of stoofpan.
7. Voeg de opgebonden bouquet met gestoten peperkorrels en zout aan vlees mengsel toe en doen de bouillon en rode wijn in de koekenpan en maak bak resten los en breng deze aan kook.
8. Voeg vocht bij vlees mengsel en kook voor twee uur tot vlees zacht is.
9. Een half uur van tevoren de champignons toevoegen.

BEREIDING POTBROOD DEKSEL:
1. Zeef meel zout en bakpoeder samen en wrijf margarine met vingertoppen door meel tot een fijn luchtige massa.
2. Meng ei met melk en maak een stevige brooddeeg.
3. Rol uit tot 1cm dikte.(zo 20cm in doorsnee)

VERDER:
10. Doe nu de gare vlees met zilveruitjes in ovenschaal (verwijder bouquet) en doe de potbrood deksel erop.
11. Bak vir 30 min. bij 210-220*C met deksel op braadpan tot de potbrood deksel goud-bruin en gaar is.(ik doe altijd de braadpan in de oven waar ik de vlees in gaarde en doen dan de bijpassende deksel ook op de braadpan in die oven om de deeg te kunnen stomen)
Serveertips
Als groente pas een wortel salade er erg goed bij als frisse tint.(geraspt wortelen met stukjes ananas en sinaasappelsap + klein beetje zout en peper erdoor)
en als plaatsvervanger van bakmeel, kan zelfrijzend meel gebruikt worden... pas wel t vocht hoeveelheden wat aan...


_
_

Bereidingstijd: 2-3 min.
Kosten: -
Keuken: Afrikaans
Maaltijd: Hoofdgerecht
Gelegenheid: -
Smaak: Hartig