Brunsummerheide

De Brunssummerheide.
Een glooiend landschap, een paarse gloed over de heide,mooi vennetjes... Dat is de Brunssummerheide in het zuidoosten van Limburg
Door het glooiende landschap krijg je gelijk het gevoel in het buitenland te zijn. Door de hoogte verschillen zijn er tal van prachtige vergezichten.
De Rode beek ontspringt er zin veel vennen te vinden. De beek heeft zijn naam te danken aan het soms rode water ontstaan door roestende ijzerdeeltjes in de bodem.
Echt bijzonder is natuurlijk de paaskleurende heide zelf. Van augustus tot ver in oktober is deze streek van een prachtige paarse gloed voorzien. Dit heidegebied ligt tussen Brunssum,Heerlen en Landgraaf en is een natuurgebied van Natuurmonumenten. Om de heide in een goede conditie te houden lopen er een paar honderd schapen te grazen.
Vlakbij het bezoekerscentrum van de Brunssummerheide is de schaapskooi gelegen. Hier krijgen de schapen hun lammeren en worden de dieren verzorgd. Vooral tijdens de lammertijd van begin maart tot eind april is het genieten geblazen voor het publiek.
Als de lammetjes 6 weken oud zijn gaan ze met hun moeder mee de hei op. Jaarlijks worden de schapen begin juni geschoren en is er een biologische markt. In het bezoekerscentrum is volop in informatie te krijgen over de Brunssummerheide. Kinderen kunnen op speelse manieren kennis maken met het heidegebied. Tevens weet men in het centrum te vertellen waar die dag de herder met zijn schapen te vinden is.
Er zijn diverse mogelijkheden om actief bezig te zijn op de heide. Zo zijn er diverse wandel en fietsroutes uitgezet. Ook bestaat de mogelijkheid om te mountainbiken of een route per paard af te leggen. Op welke manier u ook de hei op gaat, u zult versteld staan van het prachtige uitzicht over het glooiende heidelandschap.


_
_
_

Entrée: -
Oppervlakte: -
Soort: Natuurmonument
E-mailadres: www.kunstbus.nladresbezoekerscentrumbrunssummerheide
Adres: Schaapskooiweg 99,
Plaats: Brunssum
Postcode: 6514el
Land / Provincie: / Limburg