Krooneend (Netta Rufina)

De Krooneend is een relatief grote eend die eigenlijk thuis hoort in Spanje.
Woerden (mannetjes) hebben een vosrode kop, een rode snavel en een zwarte borst (zie foto). De woerd valt op een plas wel op maar de vrouwtjes, die zijn effen bruin met een bruine kap en wittige wangen, die vallen tussen andere eenden nauwelijks op. Ze lijken dan op andere (zee)-eenden.

Je kunt een zeldzame keer een Krooneend waarnemen en dan meestal op, bij voorkeur grote, met riet omrande en vrij diepe meren, in West-Europa ook op kleinere plassen met dichte oeverbegroeiïng.

Het is in Nederland een zeldzame standvogel en ze trekken in de herfst naar het zuidoosten van Europa naar Griekenland en Turkije. In Spanje is de Krooneend een standvogel.

De Krooneend combineert de kenmerken van zowel duik- als grondeleenden. Hij kan dus goed duiken maar zijn voedsel slobbert hij ook van de oppervlakte en ook zelfs grondelend zoals een wilde eend.

Het is een zwijgzame eend en als hij geluid maakt dan zijn het zachte blaffend tonen.


_

_

_
_

Familie: Eenden
Orde: Eendvogels
Voedsel: zaden, schoten en bladeren van waterplanten
Broedperiode: -
Formaat: .53-57,85-90,.0.9-1.4. cm