Chocoladetaart

Deze taart is glutenvrij en lactosevrij

sorry beetje laat de winkels zijn al dicht.

IngrediŽnten
Pistachecrème

200 g pistachenoten
60 g suiker
50 g amandelmeel
200 ml water
1 druppel amandelolie (optioneel)
snuf zout

Voor de chocoladetaart

200 g pure chocolade, van goede kwaliteit
100 ml olijfolie extra vergine
200 g kristalsuiker (verdeeld in 2 delen van elk 100 g)
70 g amandelmeel
de rasp van 2 grapefruits
5 eieren, gesplitst in dooiers en wit


Voor de krullen

200 g chocolade
een paletmes of rechte bakspatel

Bereiding
Deze taart is geheel en al voor te bereiden. Maak eerst de pistachecrème. Doe alles in een keukenmachine en maal het lang, tot een zachte crème. Schep het dan in een spuitzak of afsluitbaar bakje en laat het nog zeker 2 uur in de koelkast rusten. De crème zal dan nog opstijven.

Verwarm de oven voor op 175˚C. Vet een springvorm goed in en beleg de bodem met op maat geknipt bakpapier, vet deze ook in. Smelt de chocolade au bain marie, zet het vuur uit zodra het water kookt en laat de chocolade rustig smelten. Roer dan de olijfolie erdoor tot een egale saus.
Klop 100 g suiker, de eidooiers, het amandelmeel, de grapefruitrasp en het zout erdoor met de mixer.

Klop in een andere, heel schone kom de eiwitten bijna stijf met wat zout. Voeg scheut voor scheut de rest van de suiker toe en klop door tot alle suiker is opgenomen. Spatel eerst een kleine schep eiwit door het chocolademengsel en daarna de rest. Schep voorzichtig alles goed door tot een egaal mengsel. Giet het in de vorm en bak de taart in 35-40 minuten in het midden van de oven net gaar. Laat de taart nu helemaal afkoelen. Hij zal inzakken maar dit hoort.

Maak intussen de chocokrullen.
Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie. Draai het vuur uit als de chocolade bijna is gesmolten. De rest smelt nog wel. Roer door. Smeer de gesmolten chocolade snel met een paletmes of plamuurmes dun uit over een gladde, harde ondergrond. Bij voorkeur een plaat van marmer of de achterkant van een groot bakblik.
Laat de chocolade op een koele plaats bijna stollen. Dit is even uittesten. U krijgt de smaak wel te pakken. Schraap met het paletmes dunne laagjes af, die gaan vanzelf krullen. Even oefenen, maar het komt goed. Krullen die zijn Ďmisluktí kunnen opnieuw worden gesmolten. De krullen kunnen tot gebruik in de koelkast worden bewaard. Leg ze alleen naast elkaar op een plat plaatje, niet te veel op elkaar.

Spuit voor het opdienen de pistachecrème sierlijk op de taart, u kunt de taart ook halveren en de helft van de room ertussen spuiten. Verdeel de chocokrullen erop. Bewaar de taart licht gekoeld tot het opdienen.


Bereiden: 60 min., bakken 35 min., wachten 2 uur. Kcal: 536 p.p. (bij 12 personen).


_
_

Bereidingstijd: 60. min.
Kosten: -
Keuken: -
Maaltijd: Banket
Gelegenheid: Verjaardag
Smaak: Zoet