Hoofdkaas (Zult)

Gemalen en gekookt vlees

IngrediŽnten
1 kilo ijsbeen
1 kilo buikspek
1 kilo koteletten
1 pond varkenslever
4 varkenspoten
5 laurierbladen, of meer
5 kruidnagels, of meer
1 eetlepel zout
1 theelepel peper (naar smaak)
1 halve liter azijn (naar smaak)
Benodigdheden:
Ketel van 7 liter, gehaktmolen.

Bereiding
Lever apart koken ± 20 minuten.
Alle ingrediënten behalve de azijn in de ketel zodat alles net
onder water staat, vroeger werd er nog een halve varkenskop aan toegevoegd, dit werd gedaan omdat dit goedkoop vlees was, vandaar de naam hoofdkaas. Alles ongeveer 3 uur koken. Hierna vlees en sap door het vergiet zeven, dan het sap opvangen in een andere ketel en dit terug in de grote ketel gieten en warm houden. Vlees van het bot afdoen en door de vleesmolen draaien. Het gemalen vlees toevoegen aan de grote ketel en blijven roeren. Halve liter azijn naar smaak toevoegen. Blijven roeren tot dat de massa kookt. Daarna in bakjes verdelen en een nacht laten staan. Zou de smaak niet naar wens zijn kun je de hoofdkaas weer koken en opnieuw kruiden. Kan ook in de diepvries bewaard worden, bij gebruik dan even koken en laten afkoelen.


_
_

Bereidingstijd: -
Kosten: -
Keuken: Nederlands
Maaltijd: Lunch/Brunch
Gelegenheid: -
Smaak: Hartig