INDO PULLED PORK

DINER, SLOWCOOKER
INDO PULLED PORK

Pulled pork is een heel bekend gerecht uit de slowcooker. Varkensvlees dat uren lang gegaard heeft in de oven of
slowcooker en dat je met twee vorken uit elkaar trekt, pulled pork dus! Ik ben al een tijdje fan van Toko Toorop.
Deze toko heeft een heerlijke versie van Indische pulled babi (varkensvlees) uit de oven. Dat recept bracht mij op het
idee om een recept voor Indo pulled pork uit de slowcooker te bedenken en heb er mijn eigen Indo creativiteit erop
los gelaten!

IngrediŽnten
Wat heb je nodig?
(ongeveer) 1 kilo varkensfilet, procureur of hamlappen
3 teentjes knoflook geraspt
2 cm verse gember geraspt
2 uien
scheutje azijn
150 ml ketjap manis of ketjap medja (het merk ketjap is erg bepalend voor de smaak, ik neem altijd het witte
kannetje met de rode dop. Deze is oa verkrijgbaar bij de supermarkt,)
150 ml water
1 rode peper
sambal oelek naar smaak
2 kruidnagels
1 hele steranijs
1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
1 theelepel Chinees 5 kruidenpoeder
1 theelepel (riet-, palm- of kokosbloesem)suiker
1 eetlepel groentebouillonpoeder (ik gebruik biologisch groentebouillonpoeder zonder zout en gist)
vers gemalen zwarte peper

Bereiding
Leg voordat je dit gerecht wilt gaan maken het vlees uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de gesneden ui, knoflook, rode peper, gember, het 5 kruiden
poeder, de sambal, suiker en ketoembar aan. Dit is je boemboe (kruidenmengsel). Deze kun je ook fijn maken met
een staafmixer of in een vijzel, maar ik vind het lekker in dit recept om de boemboe grof te laten. Schep het even
door elkaar en laat de uien op een laag vuur zacht worden. Kruid ondertussen het vlees met zout en peper.
Als de ui zacht is, kan het mengsel uit de pan en rechtstreeks de slowcooker of de stoofpan in. Verhit in dezelfde pan
nog een scheutje olie en bak het vlees kort om en om bruin. Het vlees hoeft niet gaar te zijn maar alleen een beetje
geschroeid aan beide kanten. Leg het vlees op het uienmengsel en voeg nu een scheutje azijn toe, de ketjap, het
water en bouillonpoeder. Meng het even door elkaar en leg de kruidnagels en de steranijs in de pan. Het vlees staat
niet helemaal onder maar dat is niet erg.
Zet de slowcooker op de stand high voor 2 uur en daarna 6 tot 8 uur op low. In een gewone stoofpan laat je het
minimaal 5 uurtjes stoven op een laag vuur totdat het vlees uit elkaar getrokken kan worden.
Serveer de Indo pulled pork met limoen rijst, toemis boontjes en een hardgekookt eitje of serveer het in een wrap of
een gestoomd broodje met wat knapperige groenten. Een salade van zoet/zure komkommer is er ook heerlijk bij.


_
_

Bereidingstijd: -
Kosten: -
Keuken: -
Maaltijd: -
Gelegenheid: -
Smaak: -