Ooievaar Fietsroute

Mensen houden dus van ooievaars – en ooievaars houden van mensen. De ooievaars van Taarlo verkozen een plek gezellig midden in het dorp boven het paalnest in het verlaten stroomdal even verderop. Hoé mensen van ooievaars houden wordt duidelijk tijdens een bezoek aan ooievaarsinformatiecentrum Droonessa in Rhee, net buiten Assen. Het is de plek waar de fietstocht start. Het centrum is uit liefde voor de ooievaar geboren. Antieke tegeltjes, geboortelepels, prenten, klokken; alles waar een ooievaar op staat wordt er verzameld. Daar zitten heel fraaie stukken tussen. Veelal roepen ze nostalgie op, ze laten een oud Nederland zien, aan de vooravond van de moderne tijd.
Wie ook van ooievaars houdt is kunstenaar Erik van Ommen. De route loopt langs zijn atelier in hartje Vries. Op een stomp van een oude boom in zijn pastorietuin bouwde hij twee jaar geleden een ooievaarsnest. Tot nu toe geen ooievaars op zijn nest helaas. Een bezoek aan zijn galerie wijst uit dat zijn liefde voor vogels zich niet beperkt tot de ooievaar.
Het gaat goed met de ooievaar in Nederland, in ieder geval beter dan een veertig jaar geleden voor mogelijk werd gehouden. Was het aantal broedparen in de jaren zeventig nog op de vingers van een hand te tellen, inmiddels broeden er weer enkele honderden paartjes. Dat aantal is ongeveer gelijk aan dat van een eeuw geleden. Er is veel werk verzet om zover te komen. In 1969 startte Vogelbescherming Nederland haar ooievaarsproject. Vanuit speciale ‘stations’ werd aan de terugkeer van de vogel gewerkt. De teloorgang en de terugkeer van de ooievaar vertelt een verhaal over het natuurbeheer in ons land; over bestrijdingsmiddelen, over schaalvergroting in de landbouw, over verlaging van de grondwaterstand. Wie in Taarlo of Rhee om zich heen kijkt begrijpt meteen wat de ooievaar nodig heeft: een kleinschalig gevarieerd landschap met als het even kan behoorlijk wat nattigheid. Met parmantige schreden stapt de ooievaar er doorheen, alsof hij nooit is weggeweest.
Droonessa
Deze fietsroute werd samengesteld door Jeannet Zwiers en Henny Bos, initiatiefnemers van Droonessa. Op het erf van de boerderij bevinden zich drie ooievaarsnesten. Een daarvan wordt dit jaar bewoond. Volgens verwachting komen de eieren begin mei uit. Een webcam staan op het nest gericht, iedereen kan via de website de ontwikkelingen op het nest volgen. Niet alleen de ooievaars weten in Droonessa de aandacht op zich gericht; ook het wel en wee van de kerkuilen in de nok van de schuur kan via internet worden gevolgd, net als dat van de koolmezen en zwaluwen in de nestkast. Het informatiecentrum is van april t/m juli telkens iedere zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Voor webcam en extra openingstijden zie www.droonessa.nl.
Oh ja, en wilt u ook een ooievaarsnest in de tuin? Op de website staat een bouwtekening. Droonessa: Asserstraat 203, 9486 TD Rhee.
Erik van Ommen
Schilderijen, etsen, tekeningen en sumi-e; Erik van Ommen is van veel markten thuis. Vogels sieren veel van zijn werk. Vanaf 1 mei zijn de deuren van de galerie, het atelier en de tuin aan de Brink 2 in Vries geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.atelierbrink2.nl
Picardt
In Rhee aan de weg naar Zeijen staat een voor Drenthe zeer belangrijke boerderij. Het is de Picarthoeve, vernoemd naar dominee Johan Picardt die er woonde van 1642 tot 1648. Picardt wordt beschouwd als de eerste geschiedschrijver van Drenthe. Vanuit zijn huis in Rhee trok de dominee op weg naar zijn kerk in Rolde door het Drentse land. De hunebedden, grafheuvels en celtic fields waar hij onderweg op stuitte, prikkelden zijn geest. Zozeer zelfs dat ze hem brachten tot het schrijven van het beruchte Antiquiteten. Het boek verscheen in 1660. Picardt was toen al dominee in Coevorden waar hij zich – naast het domineeschap – stortte op de ontginningen van woeste gronden in Bentheim. Alte Picardie werd er naar hem vernoemd.


_

_
_
_

Afstand: 45 km
Soort: Kindvriendelijk
Gps: -
E-mailadres: info@droonessa.nl
Adres: Asserstraat 203
Plaats: Rhee
Postcode: 9486TD
Land / Provincie: / Drenthe