Ooievaars, kikkerpoelen en beekdalen fietsroute

Het reliëf van het gebied met esdorpen en veenontginningslandschappen aan de rand van het Drents Plateau wordt bepaald door vlakke zandruggen met brede beek- en rivierdalen. Op hogere delen rond de dorpen liggen essen, gebruikt als bouwland. De beekdalen waren ingericht als hooi- en weideland. Op de woeste gronden rond de dorpen graasden de schapen en plagde men heide. Intensieve overbeweiding van de heidevelden genereerde stuifzandgebieden. Sinds de 19e eeuw zijn grote delen van de woeste gronden ontgonnen en gecultiveerd als landbouwgrond of beplant met productiebossen.
Het Noordsche Veld in de Kop van Drenthe is méér dan een fraai natuurgebied: het is ook een archeologisch juweeltje. De heidevelden en bossen herbergen tal van oeroude cultuurschatten. Al fietsend langs het pad dat dwars door de hei loopt, tref je tientallen prehistorische grafheuvels. Mysterieus verheffen ze zich boven het weidse landschap. En als je goed kijkt, zie je her en der lage aarden walletjes. Ze liggen in een dambordpatroon en de vakjes die ze omsluiten zijn allemaal even groot: een kleine veertig bij veertig meter. Het zijn akkers uit de ijzertijd. Zo'n complex van akkertjes heet een ‘celtic field'. Een verwarrende naam, want met de kelten hebben ze niets van doen. Ver voor de jaartelling bewerkten boeren deze akkertjes; nu grazen er onverstoorbare Schotse hooglanders en Nederlandse landgeiten. Ze trekken zich van de fi etsers en wandelaars niet veel aan. In augustus bloeit de hei en dan kleurt het hele veld intens paars. Vooral als de zon laag staat, is dit een adembenemend gezicht. Rondom de uitgestrekte heidevelden liggen bossen en beekdalgraslanden. Natuur en cultuur gaan in dit unieke gebied hand in
Hoe leefden mensen in de prehistorie? Hoe zag Drenthe er toen uit? Het verre verleden lijkt ongrijpbaar. Tot je opeens een bewerkt stukje vuursteen vindt en het verleden in je hand houdt. Het overkwam mij op een dag op het Noordsche Veld. Hier woonden in de prehistorie al mensen, die veel sporen in het landschap hebben achtergelaten. Een deel van hun cultuur ligt verborgen in de bodem, maar gelukkig is er bovengronds ook genoeg te zien. Grafheuvels van duizenden jaren oud, prehistorische akkertjes, een hunebed... Vóór het stenen tijdperk was dit gebied grotendeels overdekt met ondoordringbare bossen. Heide zoals je die hier nu ziet, was er nog niet. De mensen van toen hebben het landschap gecultiveerd. Dat deden ze met gereedschappen zoals dat simpele stukje vuursteen dat ik vond. Zo primitief, dat is voor ons toch onvoorstelbaar? En het is al even onvoorstelbaar dat je duizenden jaren later op zo'n werktuig stuit. De prehistorie ligt op het Noordsche Veld letterlijk voor het oprapen. En je fietst er gewoon overheen! Prachtig toch?!

Fietsend over kronkelende en slingerende paadjes en niet weten wat je aan het einde zult zien. Telkens weer verbaas je je over de schoonheid van de natuur en van Drenthe. Deze tocht gaat voor 95% door natuurgebied. Jullie komen genoeg picknicknick plaatsen tegen, maar een thermoskan met koffie of thee en wat broodjes kan zeker geen kwaad, Want de inwendige mens krijgt trek na deze fietstocht van 48 kilometer lengte.
De fietstocht begint bij informatiecentruum Droonessa, Asserstraat 203, Rhee. Ieder weekend , zaterdag en zondag , van af april tot en met juli zijn wij vanaf 11 tot en met 17uur geopend, en kunt u de fietsroute afhalen. Kijk anders op onde website voor meer info. Bij de inhoudsopgave.


_

_

_

_

_
_

Afstand: 48 km
Soort: Kindvriendelijk
Gps: -
E-mailadres: info@droonessa.nl
Adres: Asserstraat 203
Plaats: Rhee
Postcode: 9486TD
Land / Provincie: / Drenthe