Westerbouwing (1)

Door de voegen


het was weer zover.

het moest gaan gebeuren anders was mijn kaartje verlopen. 1 dag uitloopmogelijkheid omdat het mooier weer zou worden was helaas geen optie.

op het laatste nippertje werd de route gewijzigd. achteraf goed gedaan, dat ik me had verkeken op een plaats, er 2 door elkaar gehaald en 2,5 uur reistijd zowel heen als terug is te ver.

begon weer lekker, perron Alphen zwart van de mensen? bleek een trein storing te hebben dus de mensen van die trein moesten samen met de mensen van de komende trein op elkaar gepropt worden.

gelukkig voor mij dat was richting Leiden en ik moest de andere kant op. vriendin R. was op tijd, laat zich dan zien bij de deur zodat ik weet dat ik kan instappen.

verder prima aansluitingen. aftappen en bijtanken op het station van Arnhem daar de eerst volgende stop bij een camping zou zijn en...die was al gesloten. goed aangegeven.

een treinconducteur wilde ons wel even samen op de foto nemen maar wel buiten daar het door de NS is verboden in de winkels foto's te maken? weten jullie dat? ook op stations mag je niet fotograferen.

de wandeling 15 km kon ingekort worden naar 6 en 8 km. dit was min of meer iets goeds achter de hand vanwege pijnen van de loopsters. bij 8 km..wat doen we, twijfel...ach nog 7 we zijn over de helft. doorgaan...maar wat viel dat tegen. veel stijgen en dalen en dat deed niet bepaald goed.

van Arnhem dus naar Heelsum met fraaie kleuren nog in de bossen.de zon ontbrak, het was mistig.

de camping was verlaten en gesloten. het was lunch- en aftaptijd. de stoelen aan de tafel stonden er nog, gewoon gaan zitten voor de boterham en drinken. de toiletten waren open en schoon, ook mooi meegenomen.

en zie de foto van het boek op de camping (meer in fotoboek ook de steenoven)

dan een van de oudste kerken van Nederland. van alle kanten moest hij erop. daar ik nog wel eens probeer om een foto net zo te kieken zoals in de route omschrijving met foto staat, zocht ik de plek waar die was genomen.

ik zag het witte huis niet. helemaal de route volgen, na bezichtiging kerk en vooral de 300-jarige knotlinde waar ik geen genoeg van kon krijgen....verder door en dan gaan omkijken.

toen zag ik het al was de foto in het boekje in een ander jaargetijde genomen. iets verder dan de kerk, in de voortuin...een Puch. weet je het nog?

de boekjes van de NS wandelingen gaan er trouwens uit, maar vanaf de EropUit site kun je nog steeds printen.

t/m het kerkje voor dit artikel. wordt vervolgd.

meer van deze wandeling met fotoboek op mijn weblog.


©atharina


Beschrijving

Van de statige lanen van landgoed Mariëndaal daal je af naar de uiterwaarden van de Rijn. Over een fraai kerkenpad langs de rand van Oosterbeek hou je zicht op de rivier. Je loopt over slingerende paadjes door de bossen van landgoed Duno op de rand van de stuwwal. Kasteel Doorwerth is een laatste hoogtepunt in de route. Langs de bosrand en over leuke paadjes tussen volkstuinen door bereik je Heelsum.

Praktische informatie

Lengte:15 km Beginstation: Arnhem Eindstation: Arnhem of Ede-Wageningen LAW:Maarten van Rossumpad

1 Mariëndaal

Mariëndaal is vooral bekend om zijn Groene Bedstee: een dubbele beukenhaag in de vorm van een tunnel. Het sterk glooiende landschap bestaat verder uit een afwisseling van bos, fraaie beukenlanen, graslanden en sprengenbeken met vijvertjes. De sprengenbeken waar u langskomt zijn gegraven door de kloosterlingen van Mariënborn. Deze beken krijgen het water van de sprengkop: een gegraven bron.

2 Oosterbeekse kerk

De hervormde kerk in Oosterbeek behoort tot de oudste kerken van Nederland. De kerk raakte bij hevige gevechten in deze omgeving in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Pas toen werd duidelijk dat hij oorspronkelijk alleen had bestaan uit een schip van vierkante blokken tufsteen, afgesloten door drie gelijke uitbouwsels (absiden). Daarmee was de kerk gedateerd als pre-romaans. Daarna, in de romaanse en gotische periode is hij vergroot en veranderd. De 300 jarige knotlinde voor de deur heeft de oorlog overleefd._

_

_

_

_
_

Afstand: 15,86 km
Soort: Natuurwandeling
Gps: -
Adres: -
Plaats: Arnhem Heelsum
Postcode: -
Land / Provincie: / Gelderland