Gooise Lunetten

een oude NS wandeling die lastig te printen is.
13 of 18 km
mijn bevindingen zijn te lezen op mijn weblog met hieronder wat bezienswaardigheden.
de wandeling begint met hetzelfde stuk als die van de Ankeveense plassen.

♥♥♥♥♥

Na 6 kilometer komt u langs een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.Slechts één kilometer volgt u het Trekvogelpad (LAW 2, een route die over een afstand van 380 km van Bergen aan Zee naar Enschede loopt).
De wandeltocht is 18 km lang en begint en eindigt op station Bussum Zuid. U kunt de wandeling eventueel inkorten tot 13 km. De route gaat over de prachtige 's-Gravelandse Buitenplaatsen.

Oude NS-wandelingen

In de loop van de jaren zijn er NS-wandeltochten bijgekomen, maar ook (geruisloos) verdwenen. Een regelmaat die niet altijd afgedwongen werd door de asfaltering van het landschap. De afgedankte NS-wandelingen zijn vaak nog prima te lopen. Deze wandleingen hebben dan ook een plek gekregen op Wandelzoekpagina. 2 omschrijvingen onderstaande van de voormalige koelkast Vanaf de 17e eeuw hakten de bewoners van Schaep en Burgh grote stukken ijs uit sloten en vijvers. Het ijs werd naar de ijskelder gebracht, waar levensmiddelen lagen opgeslagen. De ijskelder bestaat uit een stenen gewelf met een dikke laag grond erover. De hoge bomen rondom de kelder zorgen in de zomer voor de nodige schaduw. Door de isolatie van zowel aarde als bomen bleef het ijs zeer lang bevroren en de temperatuur in de kelder laag. Natuurmonumenten heeft de ijskelder in 1985 geschikt gemaakt voor overwinterende vleermuizen.
Boekesteyn (�boek� is oud-nederlands voor beuk) is een langgerekte buitenplaats, die in twee helften is verdeeld. De noordelijke strook, die aan Schaep en Burgh grenst, bestaat uit oud loofbos met enkele vijvers en een lange laan (zichtas). De zuidelijke helft bestaat grotendeels uit weilanden en akkers. In het oude loofbos komen onder meer vier soorten spechten, bosuil, ijsvogel en vleermuizen voor. Het landhuis Boekesteyn is omstreeks 1770 gebouwd. In 1920 is er een toren aan toegevoegd. Sinds 1993 is Boekesteyn eigendom van Natuurmonumenten. Een slangenmuur is een benaming voor een muur die in de lengte-richting een op een bewegende slang gelijkende kronkellijn beschrijft. Tegen een dergelijke muur werden fruitbomen geplant die goed groeiden in de warme nissen van de slangenmuur. Eeuwen terug wedijverden tuinbazen van verschillende buitenplaatsen met elkaar wie het eerst de primeurs op fruitgebied kon bieden. De vroegste voorbeelden van deze tuinmuren dateren uit het midden van de 18e eeuw. De buitenplaats Schaep en Burgh stamt uit het begin van de 17e eeuw. In de loop van de 19e eeuw maakte de Franse barokstijl plaats voor een Engelse landschapsstijl. De kronkelende paadjes, afwisselende doorkijkjes en natuurlijke waterpartijen zijn typische kenmerken van de Engelse stijl. Schaep en Burgh is onder andere vernoemd naar Gerard Simonszoon Schaep, die samen met vier neven en nichten halverwege de 17e eeuw een deel van de �s-Gravelandse gronden erfde van een oom. Het landgoed werd opgedeeld en verloot onder de vijf erfgenamen. Na een jaar vergrootte Schaep zijn bezit door het deel van het landgoed van een andere erfgenaam erbij te kopen. Door de eeuwen heen hebben verschillende families op Schaep en Burgh gewoond. Sinds 1975 fungeert de buitenplaats als hoofdkantoor van de Vereniging Natuurmonumenten.
_

_

_

_

_
_

Afstand: 1318 km
Soort: Natuurwandeling
Gps: -
Adres: -
Plaats: Bussum Zuid
Postcode: -
Land / Provincie: / Noord-Holland