Groene Wissel Amsterdamse Bos

voor het artikel erbij hoe ik deze wandeling heb ervaren verwijs ik naar mijn weblog waar het e.e.a. omschreven staat onder de categorie "NS en Groene Wisselwandelingen"

een regelmatig verkeerd lopen, goed lezen en niet te veel gekwebbel, dan gaat het goed. de laatste 2 km niet veel aan dus station Rai weer opgestapt.

he bos is fantastisch. zo groot, zo veel te zien, veel natuur, uitkijkposten, veel dieren. de moeite waard.

©atharina

Het Amsterdamse Bos (oorspronkelijk: het 'Boschplan') is een kunstmatig aangelegd bos ten zuidwesten van Amsterdam dat ligt tussen de Ringvaart bij Schiphol, en Amstelveen. Voor veel Amsterdammers is dit bos een mooie plek voor een lange wandeling op de vrije zaterdag of zondag. Het Amsterdamse Bos ligt vrijwel geheel in de gemeente Amstelveen (de grens loopt parallel aan de Bosbaan, iets ten noorden ervan). Het meest zuidelijke deel lag vroeger in de gemeente Aalsmeer, maar de gemeentegrens tussen Amstelveen en Aalsmeer ligt nu bij de Bosrandweg.
Geschiedenis

De inspirator voor het Amsterdamse Bos was Jac. P. Thijsse. Al in 1900 maakte hij zich zorgen om het groen rond de stad. In zijn werk gaf hij aan dat het gebied bezuiden de Nieuwe Meer zeer geschikt was voor het aanleggen van een bos.

In 1927 kregen de ideeën om het Amsterdamse Bos aan te leggen gestalte. Het zag het levenslicht als het 'Boschplan', ontworpen met het doel uitbreiding van de recreatiefaciliteiten van de hoofdstad Amsterdam. De architecten van het plan waren de stedenbouwkundigen Cornelis van Eesteren en Jakoba Mulder. In 1928 werd besloten tot aanleg. Het bos is aangelegd in de toenmalige Rietwijkerpolder.

Toen men in 1934 zover was om met de aanleg te beginnen waren de crisisjaren in Nederland aangebroken. Veel mensen waren werkloos en moesten werken om een uitkering te krijgen. De aanleg van het Amsterdamse Bos bood werk aan veel mensen dus werd het aangewezen als werkverschaffingsproject. De Nederlandse Heidemaatschappij zorgde voor de uitvoering van het plan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gevangenen in het Amsterdamse Bos gewerkt. Joodse mannen uit Amsterdam werden gedwongen aan de aanleg van het bos te werken, o.a. aan het graven van een sloot in de oeverlanden nabij de Nieuwe Meer. De Joodse mannen waren geïnterneerd in een werkkamp ten noorden van de Bosbaan, hemelsbreed niet ver van waar sinds 1996 het Dachaumonument staat. De meeste van hen zijn later gedeporteerd.

Na de oorlog is de aanleg voltooid, eerst door DUW-arbeiders van de gemeente Amsterdam, later door aannemers. Het Amsterdamse Bos is in 1964 gereed gekomen. De allerlaatste bomen zijn in 1970 tijdens boomplantdag door kinderen geplant op de zuidelijke helling van de grote heuvel.
75-jarig jubileum

Op 30 april 1934 ging de eerste spade de grond in voor de aanleg van wat toen nog het Boschplan heette. In 2009 werd gevierd dat het Amsterdamse Bos uitgegroeid is tot een volwassen bos, dat niet meer weg te denken is uit de Amsterdamse samenleving. Er vonden diverse evenementen plaats, er was een fotowedstrijd en er werd een jubileumboek uitgegeven.[1]
Ontwerp en inrichting van het Bos

Het ontwerp is een kruising tussen de Engelse landschapsstijl - glooiende weiden met her en der groepjes bomen omringd door dicht bos, en gekromde bosranden - en de stijl van de Duitse Volksparken. De invloed daarvan is terug te vinden in de 'activiteiten-as' van het Bos: alle voorzieningen, zoals hockey- en cricketvelden, maneges, speelweides en de Grote Vijver, liggen op een vrijwel rechte lijn zodat de rest van het gebied het domein is van de bezoeker die rust wil en niets anders dan dat.

Het Amsterdamse Bos is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bos met veel oude(re) bomen. De aantrekkelijke waterpartijen, brugjes, smalle en slingerende maar ook brede en rechte paden, maken het bos tot een zeer bijzonder landschap in Nederland. Op bepaalde (afgesloten) plekken lopen kuddes Schotse hooglanders rond. Het Bos is eigenlijk eerder een kruising tussen een zeer groot park en een bos.

In de schemering van de vroege avond is in het Bos soms de nachtegaal te horen. Minder aangenaam is het geluid van brullende vliegtuigmotoren. Het Bos ligt namelijk precies onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan van de Luchthaven Schiphol die even verderop begint. Een permanente bron van herrie is de autosnelweg A9 die het Bos sinds de jaren zeventig halverwege doorsnijdt en jaarlijks drukker wordt.http://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-amsterdam-zuid/12660/_

_

_

_

_
_

Afstand: 16 km
Soort: Natuurwandeling
Gps: -
Adres: -
Plaats: Amsterdam Zuid
Postcode: -
Land / Provincie: -